Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Extrémně nebezpečné vedro: Do Česka přišlo ze Sahary!

Nejhůř bude dnes. Teploty se vyšplhají až na 38 stupňů! Meteorologové varují před požáry, bouřkami i zdravotními kolapsy.
Nejhůř bude dnes. Teploty se vyšplhají až na 38 stupňů! Meteorologové varují před požáry, bouřkami i zdravotními kolapsy.  (Autor: Foto Blesk - Helena Lacinová)
Autor: Jan Doležal, ČTK, lmk - 
20. srpna 2012
05:00

Tropický vzduch, který k nám proudí z Pyrenejského poloostrova, přinesl do Česka zase ukrutné vedro. A nejhůř bude dnes. Teploty se vyšplhají až na 38 stupňů! Meteorologové varují před požáry, bouřkami i zdravotními kolapsy.

Meteorologové upozorňovali na možné nebezpečí před horkem už v sobotu. Riziko je ale ještě větší, než původně předpokládali. Od dnešního poledne až do osmi večer platí pro Prahu, Středočeský a Ústecký kraj důrazné varování před extrémně nebezpečnými teplotami. Teploty tam dosáhnou 34 až38 °C! V ostatních místech Česka by se teploty měly pohybovat kolem 32 stupňů. Tropická vedra potrvají až do soboty.

Tropické vedro přivál do Česka horký vzduch z rozpálené Sahary Tropické vedro přivál do Česka horký vzduch z rozpálené Sahary | Infografika Blesk
Tropy jsou v celé Evropě
 

Za nynější ráz počasí může rozhraní tlakových útvarů. Nad Velkou Británií se zastavila tlaková níže, která blokuje studený vzduch od severozápadu. „Nad východní Evropou se naopak zastavila oblast vysokého tlaku vzduchu, takže do střední Evropy má podle aktuálního stavu cestu jen tropické jihozápadní proudění,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. Nad většinou Evropy podle ní mají tropy. „Například i Oslo hlásí 34 stupňů, takže kdybychom se chtěli jet někam ochladit, nemáme kam,“ dodala Honsová. 

Hrozí požáry, kolapsy i bouřky

Vysoké teploty a sucho budou postupně zvyšovat nebezpečí vzniku požárů. Bude narůstat i riziko zdravotních kolapsu, především u dětí, nemocných lidí, starších osob či zvířat. Zdravotníci důrazně vyzývají, aby děti ani zvířata nebyly ponechávany na přímém slunci. Lidé by měli také omezit fyzickou zátěž. 

Takhle bude do konce týdne
Dnes Jasno 17°C/38°C
Zítra Jasno 18°C /33°C
Středa Jasno 18°C/31°C
Čtvrtek Jasno 17°C/31°C
Pátek Bouřky 17°C/31°C
Neděle Bouřky 17°C/26°C

decathlonova-matka ( 20. srpna 2012 12:00 )

a co na ta vedra říká hlavní meteorolog Kikina prý jede na nějakou konferenci vykládat,že se žádné oteplování,opravdu,ale opravdu nekoná

naidka ( 20. srpna 2012 10:16 )

gogo: pěkně jste to napsal. Jednou se nám na drátech přímo před okny v patře houfovaly jiřičky. Bylo jich snad 100. Vyfotila jsem je na mobil, v těch nervech mě nenapadlo to natočit, ale byla to nádhera.

gogo ( 20. srpna 2012 09:52 )

Ještě že tak... Ano, máte pravdu ... Nižší teploty jsou již na obzoru ... Špačci se houfují na drátech a přikrmují se hruškami.. netopýři už létají i za světla... floxy odkvétají, listopady nasazují do květu a na davidově komuli je spousta motýlů, kteří se zásobují na dlouhý zimní spánek... Takže ještě pár dní toto "nádherné" teplo je třeba vydržet...

hasmen ( 20. srpna 2012 09:46 )

meteoroložka Dagmar Honsová

gogo ( 20. srpna 2012 09:46 )

Já již (ve svém pokročilém věku) raději ani na TV nehledím.. Pro zvýšení TK mi zcela stačí si přečíst zprávy na internetu. Ale dík za plastický popis přitroublého hlasatele.. Díky Vám ho přímo vidím...

Zobrazit celou diskusi