Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

V neděli padly teplotní rekordy: Zítra se ochladí o 10 stupňů

Autor: raj, js, mivrk - 
3. dubna 2011
18:55

Byl to parádní víkend. Slunce svítilo ostošest, a proto také není divu, že teploty v Česku v neděli přepsaly rekordy na třech desítkách stanic s dlouhou tradicí měření. Nejvíce stupňů bylo v hlavním městě.

Nejvyšší teplotu v neděli naměřili v pražském Karlově, a to 24,7 stupně Celsia. Dosavadní rekord pro 3. duben tam byl 23,2 stupně z roku 1953.

Z roku 1953 platilo maximum i pro Milešovku, kde měří teplotu od roku 1907. Dosavadní rekord 20,6 stupně tam byl v neděli zatím překonán o dvě desetiny stupně Celsia. V Chebu meteorologové odpoledne naměřili 22,9 stupně. Dosud nejtepleji tam bylo tento den předloni a tehdejší rekord měl hodnotu 20,8 stupně.

Lidé šli k vodě a do zahradních restaurací

Krásné počasí vytáhlo pomalu celý národ ven. Na cyklostezky, do parků, na hřiště, ale také na hrady a zámky, které se o víkendu otevřely, a samozřejmě už i k vodě. U vody strávila pohodový víkend i Petra Štěpánková (31) a to na rybníku Pecovák na Příbramsku.

„Konečně je teplo, když jsme sem včera přijížděli, bylo venku 24 stupňů. Co bych dělala zavřená doma nebo ve městě? Je tu dost horko, do vody jsem si ale zatím netroufla.“ Zato její dcerka Petruška Mikulášková (3) na rozdíl od své maminky na dece ležet nevydržela a vodu v rybníce Pecovák přece jen vyzkoušela. „Vlezla jsem tam jenom po kolínka. Ještě je to studený, radši jsem si hrála s kyblíčkama a kamínkama na břehu,“ řekla usměvavá holčička po návratu z vody.

Slunečné počasí způsobilo samozřejmě i další zásadní věc: Lidé přestali popíjet uvnitř restaurací a zasedli do předzahrádek, které od pátku vyrostly ve všech českých a moravských městech jako houby po dešti.

Bohužel se ochladí

Tak hezké počasí jako o víkendu už ale v pondělí nebude. „Dorazí studená fronta, která přinese déšť. Pršet bude i zítra. Teploty padnou až k 12 stupňům. Od středy bude lépe, oblačnosti ubude. Průměrná teplota by měla dosáhnout 14 stupňů Celsia,“ řekl meteorolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík.

jakub-moravec ( 4. dubna 2011 09:17 )

Že padají teplotní rekordy? Já by zase nejraději padl k ní na deku, než tam dorazí někdo jiný.

pantonik ( 3. dubna 2011 20:28 )

že to teplo dorazilo už i k nám

Zobrazit celou diskusi