Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Moravo, pozor! Sníh vás úplně zasype!

Autor: Jan Jedlička, ČTK, Kšim - 
3. prosince 2010
16:36

Ve středu si celé Česko zažilo pořádný nápor sněhu. V Čechách již je klid a silničáři se snaží dostat sníh pod kontrolu. MHD začíná znovu fungovat. Na Moravu se však sníh vrací v plné síle! Přestane sněžit až v noci, napadne 15 cm nového sněhu. Dopadne Brno stejně tragicky jako Praha?

Na jižní Moravě začalo v pátek sněžit kolem sedmé ráno. Kolem třetí hodiny odpoledne již dle meteoroložky Honsové v oblastech, kde sněží nejhustěji, padá 1 cm sněhu za hodinu. "Kolem osmé hodiny večer bude sněžení slábnout a konec sněhových srážek očekáváme kolem čtvrté hodiny ráno," řekla Blesk.cz. Přes den se teploty pohybují na Moravě kolem -3 °C. Večer se ochladí až na -7 °C.

Infografika: Srážkový model pro páteční odpoledne

Doprava se výrazně zpomaluje, do 13:30 nebyla hlášena žádná nehoda. Na silnicích leží místy až sedmicentimetrová vrstva uježděného sněhu, hrozí nebezpečí smyku. Viditelnost klesá, takže při jízdě autem buďte maximálně obezřetní. Právě neukáznění řidiči způsobili v metropoli zablokování MHD a ztížili tak cestu domů tisícům lidí.

Víkend mrazivý, ale bez nového sněhu

"Do rána by tedy mělo napadnout až dalších 15 cm sněhu, víkend pak již bude spíše polojasný a sněžit nebude," pokračuje Honsová. Na severní Moravě, protože bude spíše zataženo, se dopolední teploty budou pohybovat v rozmezí -8 až -6 °C. Na jihu bude chladněji -12 až -10 °C.

"V Čechách bude sněžit až v neděli večer, srážky budou pokračovat směrem od západu," předpovídá meteoroložka. V horských oblastech napadne 10 cm sněhu v nížinách asi 5 cm. Mírné oteplení nad bod mrazu se očekává v prvních dnech příštího týdne. To způsobí, že přes den bude sníh tát a v noci mrznout, na silnicích bude tedy nebezpečná ledovka.

kacota ( 3. prosince 2010 23:16 )

Popelka a to som sa ta chcela opýtat, či ti nechýba trochu tej vianočnej nálady, snehovej nádielky,trošku tej zimnej atmosféry...Ved tam na Floride ani nemáš ihličnan...A dáreček ti donese Ježíšek alebo už len Santa? Sú pre teba Vánoce s palmami zaujímavé? A chodíš aj do Čiech? Asi moc otázok, ale tak ma to napadlo..papa na Floridu..

Zobrazit celou diskusi