Ještě před rokem šmejdi okrádali seniory jako na běžícím pásu. Nebáli se, protože je nikdo nepronásledoval. Nebáli se, protože na ně nebyl zákon! Páka na šmejdy prostě neexistovala!

15. dubna se ale věci konečně daly do pohybu. Přesně v tento den totiž deník Blesk vyhlásil šmejdům válku! Speciální tým proti šmejdům začal objíždět předváděčky a pomáhat zoufalým seniorům proti bezcharakternímu chování šmejdů.

K němu se postupně přidávali slavní lidé z celého Česka, celebrity, politici, primátoři, a nakonec i sám prezident! Naši petici podpořilo celkem 179 086 signatářů a nakonec zvedli pro náš návrh ruku i 184 poslanců.

Video
Video se připravuje ...

Úspěch Blesku: Poslanci schválili bič na Šmejdy! Jan Jedlička, Eva Fraňková

Příběhy podvedených lidí

Lidmila Dočekalová (80) ze Sedlece nakoupila za 15 tisíc na předváděcí akci indukční plotnu, hrnec, deku a polštář. Když zjistila, že se nechala okrást o více než 10 tisíc, chtěla zboží vrátit. Musela však zaplatit tisíc korun půjčovné za každý den, kdy měla zboží doma. Drobným písmem to bylo uvedeno ve smlouvě.

Paní Dočekalová musela sáhnout na své úspory.
Autor: Foto Blesk

Pan Otto P. (82) doplatil na šmejdí praktiky 18. dubna 2013 v Neratovicích. Za masážní přístroj na nohy zaplatil šmejdům 15 500 korun, a nádavkem ještě tisícovku – prý za dopravu. Šmejdi ho dovezli do budovy České pošty, kde vybral z účtu požadovanou částku a peníze jim odevzdal – bez potvrzení, bez smlouvy o uzavřeném obchodu. Případ stále řeší Policie ČR.

Pavel Procházka, který v Neratovicích odváděl Ottu P. k bankomatu ani na dotaz Blesku žádnou vinu necítí...
Autor: Blesk – Tým Blesku proti šmejdům

Pan Jaroslav z Velkých Chvalovic nedokázal říci NE! „Když domů přitáhl další harampádí, jako omluvu mi říkal, že je to výhra, kterou nešlo odmítnout,“ říká o svém manželovi paní Vendula. Od šmejdů ale nedostal žádnou smlouvu, platil v hotovosti na místě. Po pár měsících ale přišel šok – šmejdi začali posílat složenky na placení už zakoupeného zboží! Dluží asi 300 tisíc korun!

Vendula nejvíce svého času věnuje svému manželu Jaroslavovi. Ten totiž trpí stařeckou demencí.
Autor: Archiv Blesku

Cestou z vyčerpávající předváděčky upadla Jiřina L. (78), ošklivě si rozbila čelo a nos. Skoro osmdesátileté ženě se ale dostalo jen posměchu. Prodejce Martin Küblbeck si pohmožděnou seniorku vyfotil na mobilní telefon a její fotku umístil na Facebook. Do popisky napsal: „Popraly se u dárků, holky závistivý.“ Stařenka po pádu nemohla týden chodit ven.

Mazzeti je ve lžích velmi vynalézavý a k seniorům bezcitný. Paní Jiřinu až Blesk upozornil, jak nechutným terčem posměchu bezohledného šmejda se stala
Autor: archiv Blesku

Růžena Hlaváčová (83) ze Stříbra byla šmejdem z BIO Trade House okradena o 42 000 korun. 17. září 2013 ve stříbrské restauraci Beseda ji vylosovali jako výherkyni 100 000 Kč, které jí »zítra« přijdou na konto od švýcarského sponzora. Podmínkou bylo zakoupení vysavače s vodním fi ltrem za 40 000 korun + 2000 za poplatky. Paní Hlaváčová od smlouvy odstoupila, doporučeným dopisem požádala o vrácení peněz. Dopis se vrátil nedoručený. BIO Trade House prý zkrachovala a nedostane nic. Pozn. red.: Firma funguje stále!

Růžena Hlaváčová (83)
Autor: archiv Blesku

I když byla paní L. K. (73) z Jilemnice přesvědčená, že na předváděcí akci nic nekoupí, šmejdi z ní vyloudili 30 000, které s manželem dlouhá léta spořili. Do konce života musí hospodařit s nízkým důchodem. Po akci se zhroutila a doteď se stydí za to, že šmejdům podlehla. Dalších 13 tisíc korun zaplatila právníkovi, který jí pomáhá se soudním řízením.

Video
Video se připravuje ...

Vrátila vše nerozbalené, peněz se nedočkala redakce Blesk.cz

Jedna jediná předváděcí akce jim život obrátila naruby! Místo sady »naprosto úžasných hrnců a ještě lepších nožů« za celkem 19 580 korun si paní Hana (64) odnesla z akce společnosti Zepter pouze kupní smlouvu. Na té je totiž malými písmenky napsáno, že zboží dostane, až splatí všechny splátky! Tedy za dva roky! Kvůli nevýhodné smlouvě se František se svojí milovanou ženou pohádal, na čas šli od sebe a do toho všeho Haně lékaři zjistili rakovinu! „Lékaři nám řekli, že za tím může být i stres, který kvůli tomu všemu měla,“ zhodnotil situaci František.

Video
Video se připravuje ...

Muž vypráví, jak se téměř kvůli šmejdům rozvedl s manželkou David Malík

Neskutečných deset let zná paní Danuše (70) lžidoktora Mazance. Nespočetněkrát se zúčastnila jeho besed o zdraví, vážila si ho, věřila mu. „Na jedné akci mi řekl, že mám cysty a že potřebuji prášky od něj, že jinak mi prasknou a že bych pak mohla vykrvácet. 12 tisíc mi připadalo hodně, ale přesvědčil nás,“ svěřila se pak Blesku. Z prášků ji ale bolelo srdce, tak je přestala užívat. Když je předala Blesku, který nechal udělat rozbor, zjistilo se, že se jedná o obyčejné vitaminy!

Mazzeti podle tvrzení Danuše nechal seniorky sedět šest hodin před dveřmi
Autor: archiv Blesku

Zájezd do Itálie od společnosti BECK Reisen manželé Kosovi vyhráli. Nakonec po nich ale firma chtěla 14 999 korun. V ceně měly být zahrnuty služby průvodců, na místě ale cestovní kancelář požadovala, aby si senioři doplatili dalších 150 eur na osobu za výlety. Když odmítli, bylo jim sděleno, že mají smůlu a musí zůstat v hotelu. Celou dovolenou pak byli manželé nuceni strávit o samotě převážně na hotelovém pokoji.

„Byla to skutečně dovolená za všechny naše peníze, příště bychom jeli s jinou cestovkou,“ říkají shodně manželé.
Autor: archiv Blesku
Důchodkyně Tereza z Plzeňska uvěřila lžím Miroslava Mazance. Ten se na skryté předváděčce vydával za lékaře-specialistu a propagoval přístroj Chi-master, který měl ulevit od zdravotních potíží. „Sprostě nás podvedl a já mu naletěla. Za přístroj jsem mu dala 10 tisíc a pravidelně ho používala, výsledky se ale nedostavily. Když jsem mu volala, nechal se zapírat. Když jsem se na něj ptala v nemocnici, kde měl údajně pracovat, řekli mi, že ho neznají,“ svěřila se podvedená seniorka Blesku.
Video
Video se připravuje ...

Šmejdi Mazancova oběť paní Tereza Eva Fraňková, David Malík, Karolina Hošek

Miroslav Hanáček (47) z Hranic na Moravě je 23 let na vozíku a trpí bolestmi zad. Šmejdi přijeli k němu domů a nabízeli masážní přístroj za 64 tisíc! Když se neměl ke koupi, začali naléhat, odpočítávali do deseti, aby podepsal smlouvu! Pan Mirek naštěstí nátlaku odolal.

Vozíčkář Miroslav Hanáček zvítězil nad šmejdy, kteří se neštítí okrádat vozíčkáře.
Autor: Tým Blesku proti šmejdům

Že se prodejní akce změní v noční můru, paní Inu (68) z Liberce ani ve snu nenapadlo. Prodejce na ni číhal, když šla z toalety, a nutil ji ke koupi »zázračného přístroje«. Z rozčilení a strachu zkolabovala, do nemocnice ji musel přepravit vrtulník záchranné služby. Policie otřesné chování prodejce hodnotila jako přestupek.

Video
Video se připravuje ...

Paní Ina zkolabovala na předváděčce Šmejdů: Vyhrožovali jí Blesk