Přestože už se o problému s podvodnými prodejci ví už dlouho, až teď se ale začalo něco dít. Proč? Možná proto, že tomu nikdo nevěnoval příliš pozornosti. „Už v roce 2007 ministerstvo průmyslu a obchodu prosadilo postihování nekalých praktik,“ uvedl ministr na chatu.

Díky filmu Šmejdi autorky Silvie Dymákové a kampani deníku Blesk se změny podaří prosadit mnohem rychleji. „Pokud je poslanci schválí, měly by podle mého začít platit v poslední čtvrtině letošního roku, nejdéle od začátku roku 2014,“ pochvaloval si Kuba rychlost, jakou se věci daly do pohybu.

Vystoupení šmejdů bylo poučné

Čtvrteční televizní debata Michaely Jílkové Máte slovo odhalila pravou tvář zástupců dvou velkých firem, které pořádají předváděčky. Pánové Zavadil a Bárta (firmy Tom Moravia a Beck) ukázali v přímém přenosu, jak se jejich šmejdští obchodníci doopravdy chovají.

„Pro mě bylo vystoupení pana Bárty a pana Zavadila velmi poučné v tom vidět, jak demagogické používají argumenty a jak musí být složité pro seniory odolávat jim - například tři hodiny zavření v nějaké hale. Myslím, že to pro představu každého z nás bylo velmi poučné,“ komentoval Kuba vystoupení obou podnikatelů.