Na podzim by také měl vstoupit v účinnost zákaz řetězení živností. Navrhuje to ministerstvo průmyslu a obchodu, které tak chce omezit nekalé praktiky při předváděcích akcích.

"Připravili jsme opatření, která mají okrádání spotřebitelů zabránit. Společným postupem MPO, kontrolních orgánů a spotřebitelských organizací tak zamezíme poškozování zákazníků," řekl na tiskovce ministr Martin Kuba.

Ohlašovací povinnost

Firmy i jednotlivci, kteří předváděcí akce pořádají, budou mít nově ohlašovací povinnost. Každý prodejce bude povinen ohlásit ČOI 15 pracovních dnů před konáním prodejní akce adresu a místo, kde bude akce uskutečněna, datum, časový harmonogram a předmět akce.

Pravdivé letáčky

Konec bude i lživým letáčkům, které slibují hory doly, jenom aby senior na akci přijel. Organizátoři totiž budou muset podávat i informace sami o sobě, stejné údaje budou muset být právě na letáčcích.

Spotřebitelský ombudsman

Kuba chce také vytvořit systém "Spotřebitelského ombudsmana", podílet se na něm má 227 obecních úřadů a další spotřebitelské organizace. Slibuje pomoc lidem, kteří naletěli na kouzla a triky na předváděčkách, i těm, kteří podepsali smlouvu za nevýhodných podmínek.