Informace o tom, že mělnická společnost BECK Europe dosud nezaplatila pokuty z roku 2012, potvrdila Blesku Jana Jelínková z ČOI. Kromě BECK Europe udělila ČOI pokuty i dceřince BECK Reisen, a to  ve výši 65 000 korun. Ani tu firma zatím nezaplatila.

BECK Reisen se přitom »činí« i v roce 2013, jen za první čtvrtletí stačila dostat další dvě pokuty za nekalé obchodní praktiky. „Pokud není pokuta zaplacena ve stanovené lhůtě, předává ji kontrolní orgán k vymáhání celnímu úřadu,“ uvedla Jana Jílková z ČOI.

Kromě pokuty čelí BECK Europe také další hrozbě. ČOI podala v lednu 2013 návrh na zrušení živnostenského oprávnění firmě. Věc řeší živnostenský odbor Městského úřadu v Mělníku.

Šmejdi se trestům vyhýbají

Veškerým postihům se ale právníci BECKu šikovně brání - odvolali se jak proti pokutám, tak proti odebrání živnosti. Firma podala žádost o tzv. přezkumné řízení, které stále probíhá. Teprve po jeho skončení může být šmejdské firmě podnikání zatrhnuto.

Zatímco placení pokut se předváděcí firmy brání, k vymáhání peněz od ožebračovaných seniorů jsou schopny používat jakoukoli špinavou fintu. Firmy v poslední době nejčastěji používají fiktivní výhry, za které musí výherci platit. A také tzv. klubové, či členské karty, na které doplácejí opět převážně senioři.

Právě za peníze seniorů si však jako král žije hlava firmy BECK, německý podnikatel Jens Beckhäuser, který si vybudoval honosné sídlo na zámku Klecany. Cena jeho domu se odhaduje na miliardu korun...