Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žádáte náhradu škody? Připravte si naditou šrajtofli, začíná válka peněženek!

Poškodil vám někdo auto? Nejspíš budete chtít požádat o náhradu škody. Pozor na všechna úskalí!
Poškodil vám někdo auto? Nejspíš budete chtít požádat o náhradu škody. Pozor na všechna úskalí!  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Radka Růžičková - 
17. února 2014
06:43

Roky soudních tahanic a desetitisíce utracené za právníky a soudní znalce. Tak také může vypadat boj o náhradu škody. A může se stát, že zvítězí ten, kdo má naditější šrajtofli.

Poškodil vás někdo a nedohodli jste se na odškodnění? Pokud chcete hned vyrazit k soudu, důkladně to zvažte. Čeká vás dlouhý a hodně drahý boj.

Nově je sice možné uplatnit všechny své nároky v jedné žalobě, ale před průvanem v peněžence vás nakonec nic neochrání.

Bez peněz k soudu nelez

Pravomocný rozsudek můžete klidně dostat do ruky až po několika letech soudních tahanic. A to není zdaleka všechno.

Co vás čeká při vymáhání náhrady škody

1. Soudní poplatek

Začíná to soudním poplatkem. Ten platíte hned při podání žaloby a dělá to 5 % z žalované částky. Pokud tedy budete požadovat třeba 1 milion, jen na soudním poplatku zaplatíte ještě před tím, než to celé začne, 50 tisíc korun.

2. Advokát

Pak musíte počítat s nemalými výdaji na advokáta. Žaloby na náhradu škody jsou velice složité a od toho se odvíjí i jeho odměna. Ta se může u vyšších žalovaných částek za několik let soudních tahanic vyšplhat až ke statisícům korun.

3. Důkazy

Kromě toho budete muset dokázat, že škůdce (tedy ten, kdo to všechno zavinil) porušil povinnost a vám kvůli tomu vznikla škoda a v jaké výši. A to rozhodně není lehké. Budete si tak muset nejspíš najít soudní znalce a jejich znalecké posudky také nejsou nejlevnější. Šplhat můžou do desetitisíců korun.

4. Náklady protistraně

Pokud soud prohrajete, tak nejen že nic nedostanete a propadne vám zaplacený soudní poplatek, ale navíc budete muset uhradit náklady na advokáta protistrany.

5. Exekuce

A jestli nestihnete všechno poplatit ve lhůtě stanovené soudem, může se stát, že nakonec skončíte v exekuci.

Řízení o náhradu škody se v drtivé většině případů neobejde bez nutnosti znaleckého posudku. Znalecké posudky ale nejsou levnou záležitostí a mohou šplhat i do desetitisíců korun.

Sázka na (ne)jistotu

Poškodil vám někdo auto? Počítejte s tím, že bude třeba znalce, aby poškození ocenil. Ohrozil vaše zdraví lék? Opět se k tomu musí vyjádřit znalec. Jenže ten vám spor může vyhrát stejně jako prohrát.

Často se totiž stává, že znalec odpoví něco ve stylu, »škoda mohla být způsobena škodní událostí, ale neumím to určit s potřebnou jistotou« a máte smůlu, i kdyby vás zastupoval nejlepší právník na světě. Vy jste totiž ten, kdo musí prokazovat (máte tzv. břemeno tvrzení a důkazní), a pokud neprokážete, že došlo ke škodě na základě škodní události, tak jste prohráli a skončíte s prázdnou peněženkou.

Znalci nic nepotvrdí

To je jeden z hlavních důvodů, proč také ony spory o náhradu škody poměrně často končí neúspěchem. Znalci totiž nepotvrdí, že jste ochrnuli v důsledku špatně napíchlého epiduralu, znalci nepotvrdí, že škoda na vašem vozidle byla způsobena pirátem silnic, který jel rychleji, než měl, znalci vám neuvěří, že po útoku vás často strašně třeští hlava, i když navenek nemáte žádné příznaky, znalci nepotvrdí, že vám vypadaly všechny vlasy po použití šamponu z tržnice,“ vypočítává příklad advokát Roman Moussawi.

 7. díl příručky Průvodce občanským zákoníkem, tentokrát na téma Náhrada škody, už dnes v tištěném Blesku!

Příručka průvodce občanským zákoníkem dnes v tištěném Blesku. Příručka průvodce občanským zákoníkem dnes v tištěném Blesku. | archiv Blesku

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi