Čtvrtina Čechů přitom dokonce odkládá peníze stranou pravidelně. To je po Rakušanech a Francouzích nejvíce v Evropě. Přitom téměř třetina všech dotazovaných Evropanů nespoří vůbec. Vyplynulo to z mezinárodního šetření ING, které letos proběhlo již potřetí.

Na zadní kolečka více myslí muži

Není Češka jako Čech. Čeští muži jsou totiž na rozdíl od něžného pohlaví daleko šetrnější. Zatímco v Čechách pravidelně spoří více než čtvrtina mužů (27 %), z žen jen každá pátá.

„Spořicích strategií je celá řada. Tou nejúčinnější je vytvoření spořicího návyku a pravidelné odkládání stranou,“ říká Libor Vaníček z ING Bank. Podle něj Češi dlouhodobě patří ke spořivým národům. „To je dobře a ukazuje to na naši zodpovědnost vůči budoucnosti. Více než polovina dotazovaných spoluobčanů sice spoří nahodile, ale i to je dobrý začátek, od kterého je už jen krůček k systematickému vytváření finanční rezervy,“ dodává Vaníček.

Nejvíc utrácí Italové

Nejmarnotratnějším národem Evropy jsou pak podle průzkumu Italové. Třetina pak nespoří vůbec. Více než polovina (55 %) jich nespoří vůbec a pravidelně si peníze ukládá jen 6 % z nich. Díky tomu se Italové ocitli na šetřícím chvostu Evropy. Nějakou finanční rezervu si totiž vytváří 68 % Evropanů, z toho ale jen 17 % pravidelně.

Česko: Muži versus ženy

Čeští muži jsou výrazně spořivější než české ženy. Čtvrtina mužů totiž spoří pravidelně, ženy si finanční rezervu vytvářejí spíš nahodile. Pravidelně ale spoří jen každá pátá zástupkyně něžného pohlaví a téměř 30 % žen nespoří vůbec. „Ženy obecně patří k těm zodpovědnějším ve vedení domácnosti a je tak těžké říci, proč jsou právě ony méně spořivé,“ komentuje výsledky průzkumu Libor Vaníček z ING Bank. Podle něj to může být i proto, že na jejich bedrech leží každodenní výdaje domácnosti spojené s nákupy potravin a výdaji za aktivity dětí. „Kontrola těchto variabilních výdajů je složitější a tak ženám pravděpodobně na pravidelné spoření nezůstávají takové finanční zdroje jako mužům,“ vysvětluje Vaníček.

Fotogalerie
2 fotografie