Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Sandy potopila plachetnici HMS Bounty: Kapitán (†63) šel ke dnu i s lodí

Autor: shp - 
30. října 2012
12:54

Legendární plachetnice HMS Bounty, která se objevila v několika hollywoodských filmech, skončila na mořském dně. Superbouře Sandy ji zničila! Společně s lodí šel ke dnu i její kapitán (†63).

HMS Bounty byla stoprocentně přesnou a funkční replikou britské plachetnice stejného jména, která byla spálena v roce 1790. Byla na rutinní plavbě, jenže ve velmi špatnou dobu a na špatném místě. HMS Bounty narazila na Sandy 90 námořních mil od Mysu Hatteras v Jižní Karolíně.

Plachetnice neustála šestimetrovou vlnu

Vítr zlámal stožáry plachetnice a brzy poté, se loď začala rychle potápět. Přehnala se přes ni navíc šestimetrová vlna. Do záchranné akce byl zapojen vrtulník, který postupně z vody vytáhnul patnáct členů posádky. Námořnice Claudene Christian (†42) byla mezi nimi, ale po vytažení byla prohlášena za mrtvou. Nejevila známky života.

Plachetnice se objevila v Pirátech z Karibiku

Ve vodě zůstal i kapitán Robin Walbridge (†63), jehož tělo stále nebylo nalezeno. Záchranáři se domnívají, že už neexistuje šance, aby byl živý. Robin se zachoval jako pravý kapitán, potopil se se svou lodí. HMS Bounty posloužila i hollywoodským filmařům. Objevila se ve dvou filmech série Piráti z Karibiku s Johnny Deppem v hlavní roli.

ladymary ( 30. října 2012 15:52 )

Mrkni se na vcerejsi clanek o Sandy mas tam vzkaz

sevilian ( 30. října 2012 15:38 )

Prokletí Černé perly

klarkys ( 30. října 2012 14:48 )

O Sandy museli vědět...tak mi hlava nebere, proč vyplouvali...

Zobrazit celou diskusi