Ministři o tomto bodu jednali v utajeném režimu. Výzva, která z něj vzešla, se podle Babiše týká státního i soukromého sektoru, celkem 160 úřadů a podniků. Kritická infrastruktura představuje sítě a služby nezbytné pro obyvatele státu, například komunikace či rozvody energií. Jedná se o elektrárny, teplárny, rozvody energií a vody, telekomunikační a informační systémy nebo zdravotnická zařízení.

Na základě metodiky NÚKIB správci kritické informační infrastruktury a významných informačních systémů a provozovatelé základních služeb provedou analýzu rizik, poznamenal Navrátil. Pokud rizika zjistí u stávajících technologií, není snadné je podle něj nahradit, ať už kvůli jejich fungování, nebo z ekonomických důvodů. Za klíčové považuje rizika eliminovat hlavně u nových zařízení. "Nám jde především o systémy, které se teprve budou budovat," dodal šéf úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Analýza podle něj potrvá řádově měsíce.

Před vánočními svátky NÚKIB vydal varování před užíváním infrastruktury jmenovaných společností kvůli bezpečnostním rizikům s tím, že nemíří na běžné uživatele. Dotýká se primárně informačních a komunikačních systémů subjektů, na které dopadá zákon o kybernetické bezpečnosti. Vláda tehdy po úřadu žádala metodický dokument, podle kterého mají úřady postupovat. Kabinet dnes podle Babiše metodiku obdržel a bude na jednotlivých úřadech, aby analýzu provedly.

Celkově se podle Babiše jedná o 160 státních úřadů, samospráv a soukromých podniků. "To ale neznamená, že každý z nich používá tyto technologie," podotkl.

Kvůli záležitosti se před Vánocemi setkal premiér s čínským velvyslancem na jeho žádost. Čínská ambasáda poté oznámila, že ji Babiš ujistil, že vyjádření NÚKIB není stanoviskem vlády a že "čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb". Babiš vyjádření čínského velvyslance označil za lež. Ve čtvrtek se s velvyslancem sejde ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Před Čínou loni koncem roku varovaly i české tajné služby. Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) byli v roce 2017 výrazně aktivnější čínští zpravodajci, kteří působí pod diplomatickým krytím, a nátlakové metody k prosazování čínských zájmů využívali i kariérní diplomaté. Vojenské zpravodajství uvedlo, že čínský projekt Hedvábné stezky bude pro Evropskou unii zdrojem rostoucích obav.

Navrátil dnes v té souvislosti uvedl, že nejde jen o špionáž, ale o zásadní vliv na fungování státu. Za vážnou hrozbu pro Českou republiku považuje například možné zásahy do fungování internetu. "Jde o to, jestli budeme mít technologie, kterým můžeme věřit," dodal.

Sinologové z portálu Sinopsis.cz varovali před tím, aby se zařízení čínských firem staly páteřní technologií budoucí mobilní sítě 5G.