Podepsat smlouvu chce vedení ministerstva obrany v srpnu 2019. Pokud se ministři nerozhodnou jinak, na pondělním zasedání o nákupu hlasovat nebudou. Členové vlády mají povinnost předkládat k informaci všechny velké zakázky.

Metnar bude zároveň v pondělí informovat vládu o změně dodavatele 62 obrněných vozidel Titus asi za 5,52 miliardy korun bez DPH včetně pětileté servisní podpory. O nákupu Titusů již vláda v minulosti jednala, zakázka měla být zadána společnosti Tatra Export. Firma ale nezískala bezpečnostní prověrku. Ministerstvo proto již v srpnu rozhodlo, že se dodavatelem stane firma Eldis Pardubice s.r.o. Obě společnosti patří do konsorcia Czechoslovak Group. Smlouvu chce ministerstvo uzavřít v dubnu, vozidla by vojáci měli dostávat v letech 2020 až 2025.

Ministři také v pondělí dostanou informaci o chystané rámcové smlouvě s Českou zbrojovkou Uherský Brod na nákup až 34.000 ručních zbraní za 2,1 miliardy korun bez DPH. Pořídí především 14.000 nových útočných pušek Bren a 20.000 pistolí. Zbraně z České zbrojovky používá česká armáda již nyní, od roku 2010 jich nakoupila téměř 40.000, uvedl Fajnor.

Nová BVP nahradí zastaralé ruské stroje. Armáda požaduje pořídit 210 vozidel v sedmi různých variantách, vedle základního ještě velitelské, průzkumné, dělostřelecká pozorovatelna, ženijní, vyprošťovací a zdravotnické.

Jejich celková předpokládaná cena zřejmě převýší dosud nejdražší armádní zakázku na pronájem stíhaček Gripen, jejíž hodnota včetně prodloužení je více než 41 miliard korun. Mimo armádu zatím nejvíc stálo pravděpodobně vybudování pražského tunelového komplexu Blanka, jehož výsledná cena je 37,9 miliardy Kč.

Ministerstvo obrany po pondělní vládě oficiálně osloví čtyři výrobce, se kterými bylo v kontaktu již v minulosti, aby předložili své nabídky. Nová BVP by české armádě mohly dodat firmy BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS) nebo společnosti PSM a Rheinmetall Landsysteme. Mezinárodní firma BAE Systems vyrábí ve Švédsku vozidlo CV90, nadnárodní GDELS nabízí španělsko-rakouský projekt Ascod. Německá firma Rheinmetall Landsysteme by chtěla uspět s vozidlem Lynx a německé konsorcium PSM, tedy společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme, nabízí bojové vozidlo Puma.

"V srpnu 2019 by mělo dojít k podpisu smlouvy s vybraným dodavatelem a vozidla pak budou dodána v letech 2020 až 2025," poznamenal Fajnort. Ministerstvo podle něj počítá s tím, že v armádě budou sloužit minimálně 30 let.