Merkelová podle Kremlu telefonicky hovořila o situaci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten řekl, že rozhodnutím Ukrajiny vyhlásit válečný stav kvůli nedělnímu incidentu u Kerčského průlivu je "vážně znepokojen", a vyjádřil naději, že Berlín dokáže odradit Kyjev od "dalších nepromyšlených kroků", citovala agentura AFP ze zprávy Kremlu. Ruský prezident přičetl incident ukrajinským "provokacím" a "hrubému porušení mezinárodního práva" ukrajinskými plavidly.

Německý vládní mluvčí Steffen Seibert uvedl, že kancléřka v rozhovoru naléhala na potřebu uvolnění napětí a dialogu. Kancléřčin úřad podle listu Ukrajinska pravda sdělil, že Merkelová zatelefonovala Putinovi ještě v pondělí večer. "Kancléřka zdůraznila potřebu zmírnit napětí a vést dialog. Obě strany také posuzovaly možnou analýzu incidentu za účasti ruských a ukrajinských expertů," dodal list s odvoláním na komuniké.

Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova Putin ke kerčskému incidentu vydá "ve vhodné době" prohlášení. Zatím podle Peskova takový okamžik nenastal.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško dnes v Berlíně západní státy varoval, že zesílení protiruských sankcí žádný problém nevyřeší. Využít incident jako záminku k politické eskalaci by byl špatný signál, řekl ruský diplomat.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vybídl Moskvu a Kyjev, aby své problémy vyřešily jednáním. Turecko, které udržuje těsné vztahy s oběma státy, si podle něj přeje, aby Černé moře bylo "mírovým mořem".

Ke zmírnění napětí vyzvala obě strany rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová. "Je důležité vyřešit ten konflikt slovy, a ne zbraněmi," zdůraznila na bezpečnostní konferenci v Berlíně.

Kneisslová vyjádřila obavu, že konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou by se mohl stát nebezpečnějším a zmínila se o možnosti zavedení dalších sankcí proti Rusku. "Všechno záleží na vysvětlení skutečností a dalším chování obou stran, ale to bude předmětem ověřování," řekla šéfka rakouské diplomacie.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dnes v prohlášení svého generálního tajemníka vybídla Rusko a Ukrajinu, aby se zdržely "jakýchkoli dalších provokací" a začaly spolu jednat, aby se snížilo riziko eskalace dalšího napětí v regionu.