"Plně spolupracujeme (s britskými úřady), protože chápeme utrpení příbuzných obětí tohoto teroristického útoku," řekl Sarradž, podle něhož je jen "otázkou času", než libyjské a britské úřady dořeší všechny administrativní náležitosti extradičního procesu.

Británie požádala Libyi o vydání Abediho už před rokem. Proces se ale zadrhl kvůli nesouhlasu libyjské protiteroristické brigády, která tvrdila, že mezi oběma zeměmi neexistuje dohoda, jež by vydání umožňovala. Právě protiteroristická brigáda Abediho v Libyi zatkla už krátce po spáchání útoku.

Hashem Abedi je mladším sourozencem Salmana Abediho, který útok v Manchesteru provedl. Odpálil se na koncertě zpěvačky Ariany Grandeové, zemřelo při tom 22 lidí. Více než polovině obětí nebylo ani 16 let, nejmladší obětí byla osmiletá holčička. Celkem 112 lidí skončilo s různě vážnými zraněními v nemocnici.

Oba bratři Abediovi se narodili v Manchesteru, podle vyšetřovatelů spolu v dubnu 2017 odjeli do Libye, odkud pocházejí jejich rodiče. Vrátil se ale jen Salman. Podle jeho bratra se stal islámským radikálem v Británii v roce 2015, a to prostřednictvím internetu a svých přátel. Hashem byl údajně v Libyi členem islamistické buňky a plánoval atentát na vyslance OSN v Libyi.