"Mezi konkrétnější věci (z programu) patří zejména zajištění kvalitní dopravní infrastruktury, dobudování D1, rychlostní komunikace Přerov - Olomouc, průtah, průpich, interní komunikace města," řekl dnes novinářům Petr Vrána, který vedl vyjednávací tým hnutí ANO.

K hlavním programovým bodům patří podle něj i rekonstrukce hotelu Strojař, rozvoj místních částí, dostavba pavilonu G domova pro seniory a podpora zřízení Vyšší odborné školy zdravotnické v Přerově. "Neméně důležitý bod je nastavení strategie pro nakládání s odpady, aby zde byla udržena přijatelná cena tepla pro občany Přerova," doplnil.

Lídr ODS Michal Zácha uvedl, že po podpisu koaliční smlouvy bude následovat programové prohlášení rady. Hotovo by mělo být zhruba do dvou týdnů. "Jsou tam také body týkající se rozšíření cyklostezek a parkovacích míst a zejména snaha o co nejvyšší čerpání státních dotací," řekl Zácha. Podle lídra volební koalice KDU-ČSL a TOP 09 Tomáše Dostala jsou programové teze průsečíkem všech programů zúčastněných stran. "Po dohodě s kolegy se nám z našeho volebního programu podařilo prosadit podporu polytechnického vzdělávání už na základních školách," uvedl Dostal.

Podle koaliční smlouvy bude mít vítězné ANO, které disponuje deseti mandáty, v jedenáctičlenné radě Přerova kromě primátora také náměstka a čtyři radní. ODS, která skončila na druhém místě se šesti mandáty, bude mít dva náměstky a dva radní. Koalice lidovců a TOP 09, která přispěla do koalice dvěma mandáty, má mít jednoho. Náměstkyní primátora za ANO bude Hana Mazochová, bude mít na starosti ekonomiku, řízení projektů a investice. ODS budou ve funkci náměstků reprezentovat Zácha, který bude mít na starosti majetek, a Petr Kouba, který dostane školství.

Radními za ANO budou Petr Vrána, Bohumír Střelec, Milan Passinger a Tomáš Navrátil. Novinkou ve složení rady pro příští čtyři roky bude to, že Navrátil bude uvolněným radním pro koordinaci rozsáhlých dopravních staveb. Radními za ODS budou Jakub Navařík a Marek Dostál. Posledním radním se stane zástupce koalice lidovců a TOP 09 Tomáš Dostál.

ANO ve volbách získalo 24,3 procenta, ODS 15,2 procent a koalice lidovců a TOP 09 5,9 procent. V opozičních lavicích usedne sdružení Společně pro Přerov, které dosud radnici vládlo a mělo i primátora. Do voleb šlo společně s Piráty a získalo čtyři mandáty. Čtvrté skončilo také se čtyřmi mandáty sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí, v minulém období bylo součástí koalice. Do opozice se dostanou také komunisté se čtyřmi zastupiteli, SPD se třemi mandáty a STAN se dvěma zastupiteli.

Před čtyřmi lety získalo ANO 21,99 procenta voličů a devět mandátů, druhé skončilo sdružení Společně pro Přerov, které získalo osm mandátů za 20,07 procenta hlasů. Třetí skončila KSČM s 11,72 procenta a pěti mandáty. Koalici tvořilo Společně pro Přerov s hnutím ANO, Nezávislými a se sdružením Za prosperitu Přerova a jeho místních částí. Koalice se nakonec rozpadla, když smlouvu loni v září vypověděli Nezávislí a Prosperita.