Žáková byla favoritkou, v prvním kole dostala 28,49 procenta hlasů. Druhý Michálek postoupil díky 14,77 procenta získaným hlasům.

Nová senátorka v horní komoře nahradí někdejšího ministra vnitra a dosavadního předsedu senátního výboru pro zahraničí obranu a bezpečnost Františka Bublana (za ČSSD), který už letos mandát neobhajoval. Bublan při předchozích volbách v roce 2012 porazil Josefa Zahradníčka (KSČM). Ve druhém kole tehdy hlasovalo 20,81 procenta voličů.

Žáková dnes ČTK řekla, že děkuje voličům za podporu a Michálkovi za férovou kampaň. V Senátu chce najít podporu všech senátorů, aby tlačili na vládu, aby stát dostavěl pátý a šestý blok jaderné elektrárny Dukovany.

"Aby se začala konečně naplňovat energetická koncepce státu, protože pokud tak nebude, hrozí nám, že tady nebude stát jaderná elektrárna Dukovany nebo jakékoli další bloky," řekla Žáková. V Senátu ji láká výbor pro regionální rozvoj a organizační výbor.

Michálek ČTK řekl, že dnešní porážka je "drtivá" a že blahopřeje Žákové. "Jako naprostý politický elév - nikdy předtím jsem se v politice neangažoval - považuji za svůj úspěch postup do druhého kola, protože dalších sedm kandidátů bylo silných. Dnešní výsledek je dán tím, že paní Žáková pracovala několik období jako starostka obce Koněšín, ale hlavně pracovala jako předsedkyně regionu Horácko, který sdružuje 33 obcí, byla velmi známá osoba a kandidaturu 'budovala' už mnoho let. Tam vidím příčiny jejího úspěchu," řekl Michálek.