"Toto násilí spáchané na jejich tělech se děje nejenom u nás, v Konžské demokratické republice, ale také v mnoha dalších zemích," řekl lékař před novináři na klinice Panzi ve východokonžském městě Bukavu, kde působí.

Cenu považuje za významný krok k nápravě, kterou všichni dluží ženám, jež tolik vytrpěly. Doufá, že cena pomůže ženám, které se staly obětí násilí v oblastech konfliktů.

Je mu ctí, že cenu sdílí s Nadjou Muradovou. "Skoro dvacet let jsem byl svědkem válečných zločinů spáchaných na ženách, dívkách, holčičkách a na malých dětech," řekl Mugwege s tím, že za konfliktu na východě Konga operoval 50.000 žen, jež se staly oběťmi sexuálního násilí. "Chtěl bych vám říci, že prostřednictvím této ceny vás svět slyší a zavrhuje lhostejnost. Svět odmítá hledět na vaše utrpení se založenýma rukama," sdělil na adresu obětí Mukwege.

"Vidím na tvářích mnoha žen, že jsou rády, že se jejich příběhu lidé věnují," řekl Mukwege v rozhovoru, který Nobelova nadace zveřejnila na twitteru. Podle agentury Reuters měl zmíněnými ženami lékař na mysli své pacientky. Doplnil, že ho ocenění velmi dojalo.

Muradová řekla, že je "velmi poctěna" a že cítí pokoru. "Sdílím tuto cenu se všemi Iráčany, Kurdy, příslušníky menšin a lidmi na celém světě, kteří přežili sexuální násilí," sdělila.

Třiašedesátiletý Mukwege je gynekolog, který léčí oběti sexuálního násilí v Demokratické republice Kongo. Je také ředitelem nemocnice v Bukavu. V zařízení, které bylo otevřeno v roce 1999, přijme každoročně tisíce žen. Mukwegeho se v roce 2012 pokusili zabít ozbrojenci a lékař musel dočasně svou zemi opustit.

Oběma oceněným gratulovali politici z celého světa. Generální tajemník OSN António Guterres je označil za "obhájce lidské důstojnosti". Pro Evropskou unii je cena "oslavou síly a odvahy" obou oceněných. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová sdělila, že oba "neúnavě pracovali ve svých komunitách, aby dosáhli změny a skoncovali s praxí zneužívání sexuálního násilí jako válečné zbraně".

Nový irácký prezident Barham Sálih ve své gratulaci Muradové sdělil, že se dostalo mezinárodního uznání "katastrofy", jíž byli vystaveni jezídové ze strany Islámského státu. Cena je podle něj uznáním všech obětí terorismu v Iráku. Irácká televize kvůli udělování ceny přerušila program a zařadila speciální vysílání.

Mluvčí konžské vlády sdělil, že Kinshasa lékaři blahopřeje navzdory některým neshodám. "Vláda blahopřeje doktoru Denisovi Mukwegemu k velmi důležité práci, kterou vykonává (pro znásilněné ženy), i když mezi námi často panovaly neshody," sdělil mluvčí.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na twitteru napsal: "Děkuji za vaši snahu udržovat světlo a skoncovat s nejtemnějšími zločiny: sexuálním násilím používaným jako zbraň."

Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové napsal, že "jsou to úžasní laureáti, kteří jsou projevem lidskosti uprostřed nepředstavitelné hrůzy".