Ukrajinské lodě vypluly z Oděsy a míří do přístavu Berďansk v Azovském moři. Ukrajinská média v této souvislosti oznámila, že Kyjev chce v Berďansku vybudovat co nejdřív novou vojenskou námořní základnu. Jejím cílem bude podle agentury Unian "obrana před agresivními akcemi Ruska v tomto regionu". Ukrajinské vedení tvrdí, že Moskva chce průliv zablokovat a azovské přístavy izolovat.

Režim plavby v Kerčském průlivu, který je jedinou námořní cestou do Azovského moře, upravuje smlouva mezi Ukrajinou a Ruskem z roku 2003. Zajišťuje právo lodí pod ukrajinskou vlajkou na volnou cestu do Azovského moře, nicméně dává ruským úřadům možnost podrobit proplouvající lodě inspekci. Smlouva o vymezení ukrajinsko-ruské námořní hranice v tomto citlivém regionu nebyla nikdy podepsána.

Kyjev si letos opakovaně stěžoval, že ruské úřady stále častěji lodě proplouvající průlivem zastavují. Ukrajinská pohraniční služba v srpnu oznámila, že od dubna zastavilo Rusko v průplavu 150 lodí směřujících do ukrajinských přístavů Berďansk a Mariupol v Azovském moři.

Na nebezpečí "azovské krize" v posledních dnech upozorňují bezpečnostní experti Evropské unie a Spojených států. Ukrajina oznámila, že otázku přístupu do Azovského moře hodlá přednést na nadcházející schůzi Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Napětí v oblasti letos v březnu ještě zvýšil incident, kdy ukrajinská pobřežní stráž v Azovském moři zadržela ruskou rybolovnou loď Nord s domovským přístavem na Krymu. Posádka byla obviněna, že v rozporu s ukrajinskými zákony využívá krymský přístav Kerč okupovaný Ruskem a bez povolení loví v Azovském moři. Členové posádky byli pokutováni, kapitán Vladimir Gorbenko je stíhán na svobodě a čeká na soud.