Současnou situaci novopečená primátorka popsala v hokejové terminologii. "K Třinci hokej patří, hraje se tady dobrý hokej. V tomto světle se dá říct, že se město dostává na jiné hřiště, do vyšší ligy. Před námi se otevírají nové výzvy a možnosti. Záleží jen na nás, jak jich využijeme. Jak se bude město rozvíjet," řekla.

Ze změny, kterou sama prosazovala, má radost. I když to, co se dotýká přímo jí, příliš nevítala. "Nejsem moc nadšená ze změny pojmenování funkce ze starosty na primátora. Starosta se mi líbí více. Je to od slova starat se," doplnila Palkovská.

Řekla také, že město se na změnu připravovalo od okamžiku, kdy prezident Miloš Zeman koncem července podepsal příslušnou novelu zákona o obcích, kterou loni v prosinci ve Sněmovně předložilo zastupitelstvo Moravskoslezského kraje. Zákonná norma, která 16. srpna vyšla ve Sbírce zákonů, dnes nabyla účinnosti. Jako první město objednalo nová razítka. Měnilo se záhlaví oficiálních dokumentů. Odevšad muselo zmizet označení městský úřad, místo něj se používá statutární město. Nic jiného se zatím nezměnilo. Tabule na budově nynějšího magistrátu se teprve budou měnit.

Náklady, které město se změnou bude mít, odhaduje primátorka na maximálně desetitisíce korun. Jde hlavně o výrobu razítek či informačních cedulí. V této částce není zahrnuta změna označení budovy na fasádě magistrátu. "To zatím vyčíslovat nebudeme, název vyměníme společně s celkovou opravou fasády," uvedla Palkovská. Město po změně neplánuje ani více úředníků, ani rozšiřování počtu zastupitelů, kterých má nyní 33.

Podle Palkovské je změna pro Třinec otázkou cti a prestiže. Společně s obyvateli chce magistrát zařazení mezi statutární města oslavit 16. září. "Chystáme veselici, na které vystoupí řada umělců s kořeny v Třinci. Navíc vysadíme lípu, které bude tuto změnu připomínat," dodala.

Předkladatelé novely Třinec charakterizovali jako jedno z regionálních center Moravskoslezského kraje. V Třinci žije kolem 36.000 obyvatel. Kdyby se Třinec statutárním městem nestal, mohl by ztratit dlouhodobě budovanou prestiž, argumentovali předkladatelé v návrhu.

V Česku je kromě Třince 26 dalších statutárních měst včetně Prahy. V Moravskoslezském kraji jich je nyní i s Třincem šest. Statutárními městy jsou Brno, České Budějovice, Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Chomutov, Jablonec nad Nisou, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Liberec, Mladá Boleslav, Most, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Prostějov, Přerov, Teplice, Ústí nad Labem a Zlín. Mezi statutární města bývá počítána i Praha, její postavení však upravuje zvláštní zákon.