Vodu v bazénech si mohou v Brně užívat lední medvědi, lachtani nebo i tapíři. Zoo mění vodu v bazénech pravidelně dvakrát týdně, v horkých dnech se to děje častěji, podle potřeby. "Naštěstí nemáme s vodou žádné problémy, bereme ji z našeho vrtu," uvedl Vaňáč.

Na teplo jsou obecně náchylnější zvířata, která svoji tělesnou teplotu řídí podle teploty okolí, například pásovci. Ve vedru se ale necítí dobře například i severské druhy zvířat, jako sobi, losi či lední medvědi.

Brněnská zoo je zalesněná, zvířata si tak mohou během dne dopřávat přirozeného stínu či vyhledat chládek v ubikaci. "Všechna mají samozřejmě nepřetržitý přístup k vodě. Některá zvířata navíc sprchujeme, třeba lamy alpaky nebo tapíry," uvedl mluvčí.

Lachtani či lední medvědi dostávají v horkých dnech potravu i mraženou, chovatelé jim dopřávají takzvané ledové dorty. "Potravu, nejčastěji ryby, jednoduše dají do vody, nechají ji zamrazit a zvířata pak dostávají takovéto ledové lahůdky," uvedl Vaňáč.

Brněnská zoo chová asi 2000 zvířat v téměř 400 druzích. Loni ji navštívilo přes 308.000 lidí. Je to druhý nejvyšší počet za rekordním rokem 2008, kdy do zoo především kvůli mláďatům ledního medvěda přišlo skoro 327.000 lidí.