"Je naší povinností dát Itálii vládu... Jsme (M5S) politickou silou, která zastupuje celou zemi, což o ostatních formacích říci nemohu. Z této pozice bychom měli vládu nevyhnutelně sestavit my," řekl na tiskové konferenci v Římě 31letý Di Maio. Hnutí je podle něj "připraveno jednat se všemi stranami" - M5S je nově ochotno jít do vládní koalice s dalším partnerem, což dříve rázně odmítalo.

M5S se propaguje se jako protestní strana, která by mohla obrodit italskou politiku. Stojí na internetové platformě. Jeho členové o kandidátech i stanoviscích hlasují na internetu, který propagují jako nástroj přímé demokracie, a propůjčují tak straně image transparentního a rovnostářského hnutí.

Formaci založil v říjnu 2009 komik Beppe Grillo, ale její dnešní tvář je značně umírněnější. Program hnutí klade důraz na hospodářskou agendu a na boj s korupcí. Strana během předvolební kampaně utlumila svou dříve euroskeptickou rétoriku. M5S se staví radikálně k migraci, chce vyhostit do zemí původu stovky tisíc lidí, kteří v Itálii přebývají bez dokumentů.