"Návrhy prezidenta na totální rekonstrukci vlády, spojenou s hlasováním o důvěře nové vládě jsou popřením výsledků demokratických parlamentních voleb, které se konaly v roce 2016. Prezident se tímto prohlášením hlásí k opozici, která hovoří o potřebě převratu na Slovensku," tvrdil před novináři Fico. Dodal, že případné personální změny v kabinetu budou výsledkem dohody tří koaličních stran a že hlava státu v této věci nemá z ústavy žádné pravomoci.

K možnosti vypsání předčasných voleb se Fico blíže nevyjádřil, řekl pouze, že takovýto návrh by muselo podpořit alespoň 90 poslanců, tedy třípětinová většina Národní rady.

Předseda vlády Fico, který má s Kiskou dlouhodobě napjaté vztahy, hlavu státu za její odpolední projev ostře kritizoval. Kiskovo vyjádření podle Fica "zjevně nebylo napsáno na Slovensku". "Toto jeho prohlášení má rukopis lidí, kteří absolutně neznají ústavně-právní tradice a pravidla na Slovensku a sledují zcela jiné cíle, než je stabilita naší země," řekl Fico.

Veřejnoprávní televize RTVS večer odvysílala projev Fica, ve kterém premiér řekl, že politické důsledky kvůli vraždě novináře a jeho přítelkyně lze vyvozovat až po odhalení podstaty tohoto činu. Během svého vystoupení, které bylo podle dostupných informací předtočeno, Fico také uvedl, že v souvislosti s případe Kuciakovy smrti je ve hře důvěra veřejnosti ve stát a ve státní instituce.

Prezident i šéf parlamentu Andrej Danko svá plánovaná televizní projevy zrušili, místo toho vystoupili na tiskových konferencích, jejichž záznam RTVS rovněž odvysílala.