Většina Sísího protivníků svou kandidaturu buď stáhla, nebo byla zadržena úřady. V uplynulých měsících Káhira také zesílila boj proti islamistům, který však trvá od svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013.

Egyptští vojáci a policisté zahájili minulý pátek operaci namířenou proti "teroristickým i kriminálním živlům a organizacím" v okolí delty Nilu, Západní pouště a na Sinajském poloostrově, kde působí místní odnož teroristické organizace Islámský stát (IS). Podle čtvrtečního sdělení bylo při operaci zabito více než 50 radikálů a přes 600 podezřelých bylo zadrženo.

V neděli zveřejnil na internetu video samozvaný Islámský stát, který s Al-Káidou vede spor. Radikálové Egypťanům vzkázali, aby nechodili k volbám a vyzvali další islamisty, aby útočili na bezpečnostní složky a politiky. Naopak Zavahrí v nahrávce o volbách nehovořil. "Vyzývám všechny, aby bojovali proti tomuto zkorumpovanému režimu odpadlíků a zločinců. Konejte džihád se zbraněmi, penězi, slovy, činy, útoky a protesty," uvedl šéf Al-Káidy.

Al-Káida se k žádným útokům v Egyptě v poslední době nepřihlásila. Skupina, která je s ní spřízněná, ale loni v říjnu zaútočila na policisty v Západní poušti.

Zavahrí dříve odsoudil IS za brutální praktiky, včetně uřezávaní hlav, topení a zapalování zaživa.