"Zvažujeme a zkoumáme možnost mediace... Může jít o třetí zemi či o nějakou osobnost," uvedla podle agentury AFP na tiskové konferenci ministryně María Fernanda Espinosaová. Podle šéfky ekvádorské diplomacie se současnou situaci nepodaří vyřešit bez mezinárodní spolupráce a bez kooperace Británie, "která dala najevo zájem hledat východisko".

Jde o první pokus Ekvádoru přizvat někoho k řešení složitého případu australského občana Assange, do něhož jsou zapojeny rovněž orgány Švédska a Spojených států. Zatímco skandinávská země loni zastavila jeho předběžné vyšetřování v případu znásilnění, Asssange se obává, že by o jeho vydání mohl požádat Washington v souvislosti se zveřejněním tajných úředních dokumentů.

Ekvádor udělil Assangeovi azyl již před šesti lety a od té doby opakovaně žádal britské úřady, aby mu umožnily opustit ambasádu a odcestovat za oceán. Postoj loni zvoleného prezidenta Lenína Morena k Assangeovi však podle médií není tak vstřícný jako u jeho předchůdce Rafaela Correy a Australan se o Morenovi několikrát kriticky vyjádřil na twitteru. Podle některých komentářů by mohla snaha najít mediátora pramenit z prezidentovy touhy zbavit se břemene, které pro něj Assange představuje.

Assange založil WikiLeaks v roce 2006. Od té doby portál zveřejnil mimo jiné statisíce utajovaných amerických vojenských zpráv, diplomatických depeší nebo kolem 8000 stran dokumentů o programech výzvědné služby CIA.