"Čína nesouhlasí se severokorejskými testy balistických raket, které porušují rezoluce Rady bezpečnosti," prohlásila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. "Důraz na omezení severokorejského raketového a jaderného programu ale nemůže jít na úkor mírového a diplomatického řešení (krize)," dodala.

Ministr zahraničí USA Rex Tillerson po novém startu severokorejské balistické rakety apeloval na Rusko a Čínu, aby přijaly proti KLDR nová opatření. "Obě země musejí přímými vlastními skutky ukázat, že tyto hazardní starty raket nebudou tolerovat," uvedl. Konstatoval, že Čína pokrývá většinu severokorejské potřeby ropy a Rusko je "největším zaměstnavatelem Severokorejců vyslaných na nucené práce".

Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing uvedla, že Peking učinil obrovské oběti, aby naplnil rezoluce RB OSN, a že o upřímnosti Číny nemůže být pochyb.

Čína je nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem; více než tři čtvrtiny severokorejského exportu směřují právě do Číny. V poslední době ale sílí rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje.