Jednání má podpořit snahy OSN o politickou dohodu v zemi. Účastníkem úterních diskusí v La Celle-Saint-Cloud u Paříže bude také nový zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Hassan Salamé z Libanonu.

Podle prohlášení Macronovy administrativy je cílem vznik státu, který zajistí Libyjcům základní potřeby a bude mít jednotnou armádu podléhající civilnímu dohledu. "Je to třeba ke kontrole libyjského území a jeho hranic tak, aby bylo možné zakročit proti teroristickým skupinám a pašování zbraní i migrantů," uvedl francouzský prezidentský palác.

Haftar, který má podporu Egypta a Spojených arabských emirátů, se již v květnu se Sarrádžem dohodl na spolupráci s cílem vyvést zemi z krize. Vzájemné rozpory se jim ale dosud překonat nepodařilo.

Libye je v chaotickém stavu i šest let po skončení občanské války a právě to usnadňuje převaděčům vypravovat ze země především k italským břehům další a další lodě s migranty. EU se stejně jako Italové a Francouzi snaží situaci řešit. Partnerem v tom má být právě Sarrádžova vláda, která ale nyní nekontroluje ani celé libyjské pobřeží.

O moc v zemi se přetahuje řada dalších uskupení včetně radikální organizace Islámský stát (IS). Nestabilitě předcházela dlouhá vláda Muammara Kaddáfího, kterého v roce 2011 svrhlo povstání podpořené nálety koalice západních států, včetně Francie.