Varování velitele estonské rozvědky Mikka Marrana "před triky soupeřova týmu", zveřejněné v britském listu The Times před odjezdem 800 mladých britských vojáků do Estonska, zaujala i ruská a pobaltská média.

Na serveru Delfi se vzápětí rozpoutala ironická debata, proč nebyli včas varováni i čeští vojáci a zda proti pětici českých vojáků, kteří se dostali do sporu s ochrankou baru v litevské Klajpedě, zasahovali v uniformách místní policie "Putinovi agenti". Zazněl v ní ale i návrh, zda tedy místo vojáků, kteří buď válčí, anebo pijí, neměli do Pobaltí raději pozvat mnichy.

Server Newsru.com poznamenal, že i Rusko, nedůvěřující NATO, zvětšuje své síly u západních hranic. Současně ruský prezident Vladimir Putin označil za výmysl, že by Rusko ohrožovalo Pobaltí, podle něj naopak NATO "ustavičně provokuje a snaží se přimět (Rusko) ke konfrontaci".

O rozmístění asi 4000 aliančních vojáků v Pobaltí rozhodl loni v červenci summit NATO ve Varšavě jako o posílení východního křídla aliance, znepokojeného agresivní ruskou politikou vůči Ukrajině.

Estonské varování se v britském tisku objevilo poté, co v litevském přístavu Klajpeda měla pětice českých vojáků podle serveru ihned.cz incident s ochrankou místního baru a následně s policií.