Trump má svou hvězdu na hollywoodském chodníku od roku 2007 za účinkování v reality show televize NBC Učedník (The Apprentice). Už v červenci se jeho hvězda stala středem pozornosti, když se kolem ní objevila miniaturní zeď s ostnatým drátem, což byla reakce na výzvy republikánského kandidáta k vybudování ochranné zdi proti uprchlíkům na hranici s Mexikem.

Otis uvedl, že poškozením symbolu chtěl reagovat na četná obvinění ze sexuálních útoků, která proti Trumpovi vzneslo několik žen. "Mám prostě dost Trumpova agresivního slovníku vůči ženám a jeho chování, jeho sexuálního násilí proti ženám" řekl Otis listu Los Angeles Times. "Sám mám čtyři příbuzné, kteří byli sexuálně napadeni. Je to velmi osobní," dodal.

Otis řekl, že původně chtěl hvězdu z chodníku odstranit, prodat v aukci a z výtěžku pomoci ženám, které se prohlašují za Trumpovy oběti. Vyjmout hvězdu se mu ale nepodařilo, proto s pomocí krumpáče aspoň odstranil Trumpovo jméno. Prohlásil rovněž, že se na akci několik týdnů připravoval a že dokonce strávil v Hollywoodu několik nocí, aby zjistil, kdy bude nejlepší a nejbezpečnější čin provést.

Otis po středeční akci plánoval učinit prohlášení pro média a poté se vydat policii, ta ho ale zadržela, než tak mohl učinit. Podle Deadline Hollywood Otis uvedl, že je ochoten opravu zaplatit.

Deadline Hollywood poznamenal, že podle kalifornských zákonů pachateli může hrozit až tříletý trest vězení a pokuta 10.000 dolarů (250.000 korun), pokud soud uzná jeho vinu ze závažného vandalismu se škodou vyšší než 400 dolarů (9900 korun). A právě to by mohl být Otisův případ, neboť škoda na chodníku se odhaduje na 2500 dolarů (62.000 korun).