"Děti ve Středoafrické republice, zničené občanskou válkou a chudobou, potřebují hlavně učebnice, které budou mluvit jejich jazykem, a také učitele, kteří je dovedou motivovat. Na obojí se SIRIRI zaměřuje," uvedl. O programu jednal s Plzeňanem Vojtěchem Bílým, který dříve působil ve škole v Bozoumu a nyní je ředitelem SIRIRI, členem týmu Škola hrou a vede semináře pro učitele v Africe.

SIRIRI připravila vzorový slabikář a nyní shání peníze na jeho výrobu a distribuci, na školení učitelů a didaktické pomůcky. "Budeme potřebovat pomoci i s vyhodnocením a rozpracováním dalších etap, až děti slabikáři odrostou," řekl Bílý. Za 20.000 Kč zajistí slabikáře pro 600 žáků a za 100.000 Kč školení pro 60 učitelů.

Pilotním projektem Škola hrou loni prošla škola v Bozoumu se 750 žáky v 18 třídách. "Ve třech prvních třídách dostalo 170 dětí 75 slabikářů, 25 učitelů absolvovalo interaktivní semináře v souhrnném rozsahu 60 hodin. I v podmínkách extrémně chudé země lze pracovat se základními moderními pedagogickými postupy a pomůckami," uvedla Ludmila Böhmová, spoluautorka programu, který má tři varianty od ambiciózní až po velmi skromnou, v níž se o jeden slabikář podělí tři děti.

Podle primátora se má na podzim vydat do Středoafrické republiky 20 pedagogů z Plzeňska, kteří tam budou školit místní učitele. "Slabikář tam slaví úspěch," dodal.

Za projekt se zaručil i nový plzeňský biskup Tomáš Holub. "Jejich čítanka, první v historii středoafrických nářečí, nevychází pouze z memorování věcí, ale z pochopení logiky jejich místní řeči. Je to ideální způsob, jak nabídnout místnímu obyvatelstvu větší prostor pro svobodu a schopnost rozhodovat o sobě," uvedl.

Deset let fungující organizace SIRIRI se jako jediná v ČR orientuje na rozvojovou pomoc ve školách, zdravotnictví a zemědělství Středoafrické republiky. Většina darů je od drobných dárců z Česka a České rozvojové agentury při ministerstvu zahraničí.