"Všechny tři vládní strany mají bohužel jedno velké společné téma - postupné omezování lidské svobody a zvyšování závislosti občana na státní moci," uvedl Kalousek s poukazem na seznam nesvobody. TOP 09 chce proto podle něj udělat všechno pro to, aby se tento seznam o 16 bodech nerozšiřoval, ale naopak zmenšoval.

Svá témata představili novinářům jednotliví krajští lídři. Převládalo mezi nimi odpovědné hospodaření, zlepšení dopravy a zdravotnictví nebo podmínek pro podnikání. Ústecký lídr Michal Kučera svůj program dokonce v nadsázce nazval Marshallovým plánem obnovy regionu. Liberecký lídr František Gábor chce využít své zkušenosti veterána z války v Perském zálivu a chce být "hejtmanem, za kterého mluví činy".

Nejosobnější byl jihomoravský lídr Jan Vitula, který současného hejtmana Michala Haška (ČSSD) označil za nejpopulističtějšího z krajských šéfů. Připomenul i jeho setkání s ruským nacionalistickým motorkářským klubem Noční vlci. "My mu chceme ukázat ve volbách, že vlkům je nejlépe na Urale a on tam může se svým hradním pánem odejít taky," uvedl.

V Olomouckém kraji vede TOP 09 do voleb poslankyně Jitka Chalánková, v Moravskoslezském a Pardubickém kraji její kolegové Herbert Pavera a Jiří Skalický. Mezi další lídry patří karlovarský primátor Petr Kulhánek, lékaři Richard Pirkner a Petr Tiso v Plzeňském a Středočeském kraji, Vlastislav Navrátil ve Zlínském kraji a šéf Sdružení historických sídel Libor Honzárek na Vysočině.

Čestný předseda strany Karel Schwarzenberg s poukazem na rakouské prezidentské volby vyzval občany, aby krajské volby nepodceňovali a přišli hlasovat. Poznamenal, že jen nadávání po hospodách jim nepomůže.