Členové strany mohli o místopředsedech hlasovat na internetu od neděle 29. listopadu do neděle 6. prosince. Matějka a Smetka patří k zakládajícím členům strany. Smetka je místopředsedou od roku 2010, Zvára od roku 2012. Noví místopředsedové povedou svobodné spolu s Machem další dva roky, tedy i do sněmovních voleb v roce 2017.

Na místopředsedu kandidovalo celkem 15 členů strany. Dosavadní místopředsedové Tomáš Pajonk a Jiří Payne o pokračování funkcí neusilovali.

Mach předsednické místo, které zastává od vzniku strany, obhájil v předchozí listopadové internetové volbě. Pokud jde o program, je Mach přesvědčen, že pouze ekonomický liberalismus Česku zajistí prosperitu a také bezpečnost. V ekonomické oblasti Mach navrhuje například zavedení jednotné základní sazby daně z přidané hodnoty na 15 procentech, zrušení DPH u potravin nebo přijetí ústavního zákona o vyrovnaném rozpočtu.

Strana svobodných občanů vznikla v roce 2009. U zrodu stáli většinou bývalí členové ODS. Úspěch v celostátních volbách zaznamenali Svobodní loni, když získali jedno křeslo v Evropském parlamentu. Europoslancem se stal právě Mach.