Kupka v souboji o první místo na kandidátce porazil poslance a bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla, pro nějž v době jeho vládnutí na kraji pracoval jako mluvčí. Podle Kupky by střední Čechy dál neměla vést nynější krajská vláda sociálních demokratů a komunistů. "Jako starosta obce jsem si vyzkoušel, že politik může měnit věci kolem sebe k lepšímu. V obci se mi to daří. Chtěl bych toho dosáhnout i v kraji," uvedl.

Ostatní strany své volební jedničky pro krajské volby ve středních Čechách zatím oficiálně nepředstavily. Kupka se zřejmě utká s nynějším hejtmanem Milošem Peterou (ČSSD), který chce své místo v čele kraje obhajovat. Peterovu nominaci od krajského výkonného výboru ČSSD ještě musí schválit další spolustraníci.

Místopředsedy regionálního sdružení ODS se dnes stali zastupitel Sedlčan Václav Calta, člen oblastní rady kolínské ODS Martin Smetana, mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati, místostarosta Dobřichovic Michael Pánek a kladenský zastupitel Miroslav Bernášek. Delegáti také rozhodli o nominacích do celostátního vedení - na předsedu navrhli dosavadního šéfa strany Petra Fialu a na prvního místopředsedu Kupku, který získal i nominaci na řadového místopředsedu. Do senátních voleb chtějí znovu vyslat Jiřího Oberfalzera za Beroun a část Prahy-západ a Veroniku Vrecionovou za Prahu-východ a Mělník.

Skopeček při volbě předsedy dostal přednost před protikandidátem, poslancem Adolfem Beznoskou. Ekonomický expert strany a někdejší poradce bývalého prezidenta Václava Klause se do funkce šéfa vlivné krajské organizace dostal v roce 2013, kdy v jejím čele nahradil Bendla, jenž vedl středočeskou ODS od roku 2007. Delegáti Skopečka zároveň nominovali do výkonné rady ODS.

Krajské volby ve Středočeském kraji v roce 2012 vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. TOP 09 a Starostové mají deset zastupitelů.