Rozhodnutí norských úřadů, které zbavily Evu Michalákovou rodičovských práv ke staršímu z hochů a poslali k adopci mladšího chlapce, zkritizovali přední čeští politici. Podle nich poškodí česko-norské vztahy. Zeman na výrok norských úřadů reagoval prohlášením skrze svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, že "není úplně špatný nápad" návrh europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) na vyhoštění velvyslankyně.

"To jsem řekl spíše jako nadsázku. V úvahu spíše přichází varianta, kdy náš velvyslanec v Norsku by byl odvolán na takzvané konzultace. To se děje v případě, kdy vláda suverénního státu se chce zastat svých občanů," řekl Zeman ČTK. Kdyby k takovému kroku česká vláda přistoupila, považoval by to za efektivní gesto. "Jako výraz určitého nesouhlasu s norskou politikou v této oblasti," podotkla česká hlava státu. Zároveň prezident poznamenal, že na norský úřad Barnevernet si stěžují i další lidé a organizace.

Zeman už v minulosti kvůli chlapcům Michalákovým napsal dopis norskému králi Haraldu V. s žádostí o pomoc. ČTK dnes řekl, že na něj dostal odpověď od příslušné norské ministryně, která se odvolala na nezávislost norského úřadu zabývajícího se ochranou dětí. "Nicméně pokud jsem správně informován, Norsko má nyní přistoupit k mezinárodní úmluvě o ochraně dětí. A to nám dává některé další možnosti," naznačil další možný postup Česka vůči Norsku.