Pětipodlažní budova, jejíž stavba začala v roce 2012, je určená pro čtyři ústavy a katedry. Lékařská fakulta již do objektu přesunula Ústav lékařské biologie a genetiky a Ústav lékařské biochemie. Farmaceutická fakulta v objektu umístila Katedru sociální a klinické farmacie a Katedru biologických a lékařských věd.

"Budova je dělaná s vizí, aby to bylo prostředí reprezentativní a příjemné pro studenty, je tady spousta stolků a židlí, všude je připojení k wi-fi i k nabíječkám. My už tady týden učíme a první odezva studentů na to prostředí je opravdu velmi pozitivní," řekl dnes novinářům děkan Lékařské fakulty UK v Hradci Králové Miroslav Červinka. Pro veřejnost bude nová budova otevřená na Dni otevřených dveří 7.listopadu od 9:00 do 13:00.

Stavba centra měla být dokončená již loni na podzim, kvůli odvolání jedné z firem se nepodařilo včas ukončit soutěž na dodávku kancelářského nábytku. "Patřila tam i sedadla v posluchárnách, bez kterých to samozřejmě nemohlo fungovat. Museli jsme čekat, než se to znovu vyhlásí, a potom znovu od základů soutěžit," řekl Červinka.

Hradecké fakulty UK plánují v kampusu postavit ještě další objekty, celkové náklady na dokončení hradeckého kampusu se odhadují na 2,5 miliardy korun. Červinka dnes řekl, že dostavba budovy centra je jen prvním krokem. "Musíme dále napnout všechny síly a pokusit se dostavět zbytek kampusu," řekl Červinka s tím, že by kampus měly tvořit ještě další čtyři budovy, jejich dokončení závisí na možnost získat peníze z evropských fondů. "My jsme připraveni, základní projektovou dokumentaci máme hotovou, máme vykoupené pozemky," řekl Červinka.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima uvedl, že prostory hradeckého centra jsou po plzeňském kampusu druhým velkým projektem, který UK letos otevřela. "Věříme, že se zdárně podaří realizovat i druhou část projektu a celý kampus bude již brzy sloužit potřebám hradeckých fakult," uvedl Zima.

Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové funguje v Hradci Králové od roku 1969, studentům nabízí například studium farmacie či zdravotnické bioanalytiky. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové ve městě působí od roku 1945, kromě magisterských oborů všeobecné lékařství a zubní lékařství je možné také studovat bakalářské programy ošetřovatelství a fyzioterapie.