"Měli bychom konečně uznat, že Asadovy ozbrojené složky a (kurdské) milice jsou těmi jedinými, kdo skutečně bojuje proti Islámskému státu a dalším teroristickým organizacím v Sýrii," prohlásil Putin. Zároveň vyzval, aby vznikla širší koalice bojující proti terorismu. Klíčovou roli by v ní podle něj měly hrát muslimské státy. V této souvislosti vyzval i muslimské duchovní vůdce, aby využili svého vlivu a pokusili se odradit obyvatele od snahy připojovat se k islamistům.

Putin nezmínil konkrétně Spojené státy, nicméně kritizoval snahy vyzbrojit umírněnou opozici v Sýrii. Jak uvedl, Islámský stát tvoří desítky tisíc bojovníků, mezi nimiž jsou i bývalí příslušníci irácké armády či velké množství ozbrojenců z Libye. Připojují se k nim prý i příslušníci umírněné opozice podporované Západem, dodal s tím, že situace je více než nebezpečná.

V posledních týdnech se v médiích často hovořilo o mnohem větším zapojení Ruska do konfliktu v Sýrii a přítomnosti ruských vojáků na syrském území. Moskva patří mezi největší spojence syrského prezidenta Asada. Putin potvrdil, že Moskva poskytuje Damašku vojenskou podporu, ale odmítl spekulace o tom, co tím Rusko sleduje. "Není to o ruských ambicích, ale o uznání toho, že už nemůžeme tolerovat současný stav věcí ve světě," dodal. Uprchlíci ze Sýrie podle něj potřebují podpořit, nicméně je třeba také obnovit fungování státních institucích v zemích, kde vše začalo, tedy podpořit novou iráckou vládu i legitimní vládu v Sýrii.

Konfliktu na Ukrajině se ruský prezident dotkl jen v několika větách. Uvedl, že konflikt na Donbasu byl vyprovokován zvenčí a označil ho za občanskou válku. Zdůraznil, že krveprolití lze zastavit a najít východisko ze slepé uličky pouze při splnění minských mírových dohod. "Hrozbami a silou zbraní nelze celistvost Ukrajiny zajistit," dodal. Kritizoval rovněž uvalení sankcí na Moskvu, ke kterému došlo právě kvůli ruské podpoře povstalců na východě Ukrajiny.

Jakmile začal Putin hovořit, celá ukrajinská delegace v čele s prezidentem Petrem Porošenkem opustila sál VS OSN "na znamení protestu proti počínání Ruska na východě Ukrajiny", uvedla agentura Interfax-Ukrajina a dodala, že podle stálého zástupce Ukrajiny v OSN byla na balkonu naproti řečníkovi rozvinuta rozstřílená ukrajinská vlajka pocházející z východu země.

Na úvod svého vystoupení hovořil Putin o roli OSN v současné době i v minulosti. Jak uvedl, jde o unikátní organizaci, která nicméně byla v posledních letech kritizována za to, že nejedná aktivněji. "Vždy bylo jasné, že mezi zeměmi nebude panovat úplná jednota. Je ale potřeba dosahovat kompromisů, to je prací OSN," dodal ruský prezident s tím, že podrývat legitimitu OSN považuje za extrémně nebezpečné.