V Javorníku byl dosavadní rekord z roku 2012 překročen o 3,3 stupně. "Vysoké teploty jsou v Javorníku především při jižním proudění. Javorník navíc spadá už k polské nížině, kde byly dnes teploty rovněž vysoké," uvedl meteorolog.

Rekordní teplota pro dnešní den byla naměřena také v Jeseníku. Odborníci tam naměřili 31,8 stupně. Padl tak rekord starý 23 let. "V roce 1992 jsme ve městě naměřili tento den 30,5 stupně," doplnil meteorolog. Vysoké teploty pociťovali lidé i v ostatních městech Olomouckého kraje, byť rekordy tam již nepadly. Chyběly k tomu desetiny stupně. Například v Olomouci bylo 33,4 stupně, rekord starý rovněž 23 let odolal pouze o 0,1 stupně.

Tropy přepisovaly údaje i v sousedním Zlínském kraji. Ve Valašském Meziříčí dnes meteorologové naměřili 33,6 stupně, což bylo o 0,4 stupně více než v roce 1992. Ve Vsetíně bylo 33,1 stupně. Rekord ze stejného roku byl překonán o 0,7 stupně.

Podle meteorologů se dají vysoké teploty očekávat i v pondělí, kdy by se například v Olomouckém kraji měly teploty pohybovat mezi 33 až 34 stupni. Vysoké teploty lze očekávat i první školní den, podle meteorologů nastane očekávané ochlazení zřejmě až od středy.