Několikahodinovou debatu před hlasováním o programu zažili zastupitelé třeba při nedávném mimořádném jednání, které primátorka Adriana Krnáčová (ANO) svolala na žádost opozice. Opoziční TOP 09 a ODS se chtěli pokusit primátorku svrhnout. Pro její odvolání ale neměli dostatek hlasů. V rozpravě o programu diskutovali několik hodin, poté odvolání Krnáčové neprošlo ani na program jednání a zasedání tím skončilo.

"Rádi bychom zpružnili jednání zastupitelstva, aby nedocházelo ke zneužívání jednacího řádu tím, že budou doplňována témata, která nesouvisí s programem," vzkázala dnes ČTK prostřednictvím mluvčího primátorka. "Inspirovali jsme se na jednotlivých městských částech a v zahraničních parlamentech, kde podobná opatření fungují. Rozpravy k programovým záležitostem budou i nadále bez časového omezení," doplnila.

"Je to nejhrubší způsob, jak zbavit opozici možnosti cokoli na jednání říct, třeba k problematice tunelu Blanka, opencard a nebo aktuálně záchranné služby, témat, o nichž se koalice vytrvale odmítá bavit," reagoval předseda klubu zastupitelů za TOP 09 Václav Novotný. Koalice podle něj pokračuje v uzavírání se před veřejností, prý kvůli tomu, že za sebou půl roku ve vedení města nemá žádné výsledky. "Kde je transparentní magistrát, který před volbami slibovala?" řekl.

"Omezování práva na vystoupení je klasická totalitní metoda, kterou se v Česku vrací dříve zavedené pořádky," řekl bývalý primátor Tomáš Hudeček (bezp.). Také předseda pražské ODS Filip Humplík považuje rozhodnutí radních za pokus o umlčení opozice a omezování zastupitelské demokracie. "Rada se místo řešení aktuálních problémů a rozvíjení města raději věnuje omezování hlasu opozice," tvrdí Humplík.

Praha od podzimu vede koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL).