Nevládní organizace ještě před sobotními volbami upozorňovaly, že se v Chomutově opět obchoduje s hlasy. Nadační fond proti korupci ve spolupráci s iniciativou Nechceme žít v Palermu tvrdil, že na nahrávkách zajistili důkazy o aktivitách osoby, která nabízela politikům za úplatu hlasy. "Za jeden hlas požadovala 100 korun," informovali ČTK zástupci protikorupčních organizací, kteří v této věci připravili trestní oznámení.

Při samotném hlasování, které v Chomutově stejně jako v říjnu vyhrálo hnutí PRO Chomutov, aktivisté žádné protiprávní jednání nezjistili. "My jsme monitorovali ulice a jiné neziskové organizace měly lidi, kteří se pokoušeli infiltrovat mezi místní obyvatele. Neustále se říkalo, že něco možná bude, ale na nic jsme nepřišli," řekla ČTK Tereza Dvořáková z hnutí Nechceme žít v Palermu.

Žádné konkrétní informace ke korupčnímu chování v době voleb nemá ani Transparency International. ČTK to řekl ředitel David Ondráčka. Organizace v sobotu neměla své lidi na místě, ale sbírá údaje od kolegů, například z Nadačního fondu proti korupci. "Je veliký úspěch, že nedocházelo k takovému masivnímu kupčení jako v říjnu. Víme, že řada osob si rozmyslela své chování poté, co se dozvěděla o možných trestech. Nicméně zdráhal bych se tvrdit, že ke kupčení nedocházelo vůbec," řekl ČTK Janusz Konieczny z fondu, který dění sledoval na místě. "Měli jsme zprávy o tom, že se někde něco děje, ale nakonec se nám nic nepotvrdilo," dodal.

Policisté přijali v sobotu dva podněty, které prověřili. "Nic z údajů se nepotvrdilo. Vyjeli jsme na základě těch oznámení na místo, kde mělo k ovlivňování docházet, ale tam byly dveře zavřené a nikdo okolo. Nic dalšího k volbám nemáme," řekla ČTK chomutovská policejní mluvčí Marie Pivková.

Hodinu po uzavření volební místností v Bílině přijala místní policie anonymní oznámení. "To se týkalo přijetí částky ve výši 500 korun za hlas. Toto oznámení prověřujeme. Jiné jsme nedostali," řekl ČTK teplický policejní mluvčí Daniel Vítek. Podle něj situaci na místě sledovaly desítky policistů v uniformě i v civilu. V Bílině volby stejně jako při předchozím hlasování vyhrála KSČM.

V souvislosti s říjnovými volbami policie v Chomutově v polovině minulého týdne ukončila vyšetřování. Z maření přípravy a průběhu voleb navrhla obžalovat pětačtyřicetiletého místního muže.

Litoměřický soud už za kupčení s hlasy v Lovosicích potrestal padesátiletého muže trestem odnětí svobody na devět měsíců s podmínečným odkladem na 18 měsíců.

Vyšetřování v souvislosti s podzimními volbami kriminalisté podle krajské policejní mluvčí Aleny Bartošové ještě neukončili v Litvínově a Malém Březně na Mostecku a Bílině na Teplicku, kde jsou obviněni dva muži.