Chodovský bar Van Duc Nguyen inspektoři navštívili ve čtvrtek. Kromě teplé vody v provozovně nebyla ani myčka na použité sklo a nádobí. "V rozporu s požadavky správné hygienické praxe dále SZPI zjistila v celém výdejním prostoru baru poházené obaly od nápojů a potravin a dlouhodobě neodklízené nečistoty a prach na podlaze," uvedl Kopřiva. Bar může jeho provozovatel znovu otevřít až po odstranění zjištěných nedostatků, SZPI s ním zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Výše sankce od potravinářské inspekce závisí na právní kvalifikaci, rozsahu či závažnosti provinění. SZPI obvykle pokuty zvyšuje při opakovaných proviněních. Za provinění proti hygienickým předpisům či chybějící povinné informace, mezi něž nově patří údaje o alergenech, se pokuta může vyšplhat až na deset milionů korun, uvedla inspekce už dříve.

Restaurace, cukrárny, rychlá občerstvení, vinárny, pivnice, výčepy nebo bary SZPI nově kontroluje společně s krajskými hygienickými stanicemi, které tak činily dosud. Do konce loňského roku mohla inspekce prověřovat zhruba 45.000 maloobchodních prodejců a skladů potravin, nyní může vstoupit do dalších 70.000 provozů. SZPI se v nich zaměřuje na falšování potravin, jejich původ, hygienickou bezpečnost provozu a na způsobilost personálu.

Kontroly restauračních provozů SZPI od začátku roku zahájila ve všech krajích, uvedl Kopřiva. "Aby nedocházelo k dublování kontrol, je vnitřní rozdělení provozoven mezi SZPI a krajskými hygienickými stanicemi," dodal. Tento postup má zamezit přílišné administrativní zátěži provozovatelů.

Novou pravomoc inspekci dala novela zákona o potravinách, jejímž cílem bylo posílit pozici spotřebitele. Kontroly mají být intenzivnější a mají být přesněji zaměřené. SZPI bude o výsledcích kontrol vedle tiskových zpráv referovat na oficiálním webu, na portálu Potraviny na pranýři a také na sociálních sítích, které jsou s tímto portálem spojené.