Jak napsala agentura AP, problém nabývá na naléhavosti s hrozbou, že se Palestinci obrátí na Mezinárodní trestní soud (ICC) a budou chtít Izraelce stíhat za válečné zločiny. Vyšetřování mimoizraelskými institucemi se dá podle právníků zabránit jedině zahájením rozsáhlého vnitřního šetření.

Letní operace v Pásmu Gazy trvala 50 dní a stála životy asi 2100 Palestinců a více než 70 Izraelců. Mezi palestinskými oběťmi byli hlavně civilisté, mezi izraelskými vojáci. Izrael ofenzivu zahájil jako sebeobranu proti raketovým útokům z Gazy. Za vysoký počet civilních obětí Tel Aviv svaluje odpovědnost na palestinský radikální Hamas, který útočí z oblastí obývaných civilním obyvatelstvem. Množství mrtvých ale vyvolává pochybnosti o adekvátnosti izraelských operací.

Podobně byl Izrael kritizován i v případě ofenzivy v roce 2009, která měla stejný důvod a podobně disproporční počet mrtvých. Byť se vyšetřovaly případy údajného pochybení vojáků, usvědčeni byli pouze čtyři, a to z rabování, nepřiměřeného použití zbraně a ohrožování na životě. Nejtvrdší vynesený trest bylo tříapůlměsíční vězení.

Armádní vojenský advokát Danny Efroni je pro to, aby byly případy pochybení z loňské operace důkladně vyšetřeny. Dostal prý sto stížností a hodlá zahájit šetření aspoň deseti z nich. Patří k nim smrt čtyř malých Palestinců na pláži v Gaze v červenci a útok na školu OSN. Efroni je toho názoru, že je lepší zavést vnitřní vyšetřování než se vystavit jurisdikci ICC.

Palestinci podepsali nedávno zakládající smlouvu této organizace a očekávají, že se stanou členy do 60 dní. Pak by mohli Izraelce obvinit před touto institucí z válečných zločinů. Soud ale nemusí zahájit vyšetřování v případě, že žalovaná strana prokáže, že se případy sama zabývá.

K ICC se připojilo přes 120 zemí, ale není mezi nimi Izrael ani tři ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN - Spojené státy, Rusko a Čína. Případy před ICC může předložit členský stát, hlavní prokurátor ICC nebo Rada bezpečnosti OSN.

Mezi izraelskými vojáky i veliteli se začínají šířit obavy z možného stíhání a velení armády upozorňuje na to, že tato obava povede ke snížení výkonnosti vojáků v bojích a odradí zájemce od účasti v bojových jednotkách. Nejčastěji se jako případ sporného zásahu uvádí rozhodnutí armády z loňského 1. srpna. Izrael tehdy ohlásil, že Hamas porušil dočasné příměří a unesl izraelského vojáka. Izraelci pak ve snaze uzavřít únikové trasy zahájili masivní dělostřeleckou palbu, v níž padlo v oblasti města Rafáh v Pásmu Gazy na 200 lidí. Nakonec vyšlo najevo, že jeden voják byl zabit, ale ne unesen.