Sedmatřicet dětí a jejich dospělý doprovod měly během týdenního pobytu navštívit židovské a arabské obce či zoologickou zahradu nedaleko Tel Avivu. Na programu byla i cesta na Západní břeh Jordánu a setkání s palestinským prezidentem. Autobus s dětmi se ale z hlavního přechodu mezi Gazou a Izraelem vrátil zpět do Pásma.

Hamasem ovládané ministerstvo vnitra v Gaze potvrdilo, že skupině zakázalo překročit hranici, aby ji "ochránilo před politikou normalizace" s Izraelem, který islamisté neuznávají. Trasu jinak ojedinělého výletu označilo za "podezřelou".

Výlet podle agentury AFP organizovala jedna z hlavních organizací izraelské levice ve spolupráci s arabsko-izraelskými úřady. Izraelský organizátor Joel Maršak podle agentury AP tvrdí, že před třemi týdny obdržel od Hamasu písemné povolení k výletu. Spolu se svými kolegy se jej prý nyní snaží přeorganizovat.

Letní izraelská ofenzíva, které předcházelo ostřelování izraelského území raketami z Pásma Gazy a která byla třetí v posledních šesti letech, si vyžádala více než 2100 mrtvých Palestinců a přes 70 Izraelců. Na straně Palestinců se jednalo ve velké většině o civilisty, včetně stovek dětí, u Izraelců o vojáky.