"Špatná účast, dobré výsledky: je to jasných 2:0," napsal dnes na internetu Renzi, který zároveň připomněl, že za posledních devět měsíců jeho levicová formace připravila pravicovou opozici již celkem o čtyři regiony.

V kraji Emilia Romagna v centrální části Itálie zvítězil ve volbách šéfů regionů a regionálních rad kandidát PD Stefano Bonaccini s více než 49 procenty hlasů nad soupeřem ze separatistické Ligy severu. Ta jinak získala v radě skoro 20 procent míst a dvojnásobně předstihla na pravici hnutí expremiéra Silvia Berlusconiho Vzhůru, Itálie (Forza Italia), která má jen 8,4 procenta hlasů. M5S, které loni získalo křeslo starosti v Parmě, se muselo v regionálních volbách spokojit se zhruba 13 procenty hlasů.

V jihoitalské Kalábrii s přehledem vyhrál opět kandidát na šéfa regionu z PD Mario Oliverio s více než 61 procenty hlasů. Tam Liga severu zcela propadla a Vzhůru, Itálie získala zhruba 12 procent. Hnutí pěti hvězd dostalo pět procent hlasů.

Podle médií může být nízká účast výsledkem narůstající deziluze Italů z ekonomické situace země, v níž Renziho vláda pokračuje v bolestivých reformách.