"V rámci odstranění povodňových škod se jedná o zajištění volného profilu pro odtok velkých vod a dostatečných plavebních hloubek pro bezpečné využití přístavu Libeň jako součásti vltavské vodní cesty," píše se v zadání veřejné zakázky.

Nánosy z úseku mezi ústím Rokytky a vjezdem z přístavu do hlavního toku Vltavy budou odtěžené, naložené na loď a odvezené na skládku. Celkem jich je podle odhadů Povodí Vltavy téměř 12.000 metrů krychlových. Hotovo by mělo být do pěti měsíců od zahájení těžby.

V roce 2014 utratí Povodí Vltavy za odstraňování škod po loňské červnové povodni více než 164 milionů korun ze státního rozpočtu a asi 55 milionů Kč z vlastních zdrojů. V Praze se opravovala i hráz plavebního kanálu v Troji nebo opevnění na Střeleckém ostrově. V plánu je také oprava dlažeb a odstranění břehových nánosů mezi Holešovicemi a Štvanicí. Zakázku za 9,5 milionu ale muselo Povodí Vltavy zrušit, protože se přihlásil jen jediný zájemce.

Připravenost pro případ povodní stojí Prahu miliony korun ročně. Za dva roky správy protipovodňových zábran v době cvičení jejich výstavby chce zaplatit zájemci o veřejnou zakázku podle oznámení šest milionů korun. Dalších přibližně 750.000 korun ročně zaplatí hlavní město za správu a údržbu protipovodňových vrat na Čertovce.

Záplavy udeřily na začátku loňského června a ničivou silou postihly řadu obcí a měst v České republice. Vyžádaly si nejméně 15 obětí. Centrum Prahy ochránily protipovodňové zábrany. Vltava ale zaplavila starou Hostivař, Libeň, Modřany, Zbraslav, Lahovice a Lahovičky, na severu Prahy část Troje a Císařský ostrov. Další škody napáchal Botič. Škody se v Praze vyšplhaly ke dvěma miliardám korun.