Senátor Michálek připomněl, že Sváček byl opakovaně posuzován Senátem kvůli kandidatuře na ústavního soudce a nebyl schválen. "Považovali bychom za znevažování role Senátu, pokud by tato osoba měla vykonávat funkci, která by fakticky znamenala větší míru kompetencí, než má ústavní soudce," řekl. K výzvě se připojili senátoři Jan Horník, Jiří Šesták (oba z klubu Starostové a Ostravak), nezařazená senátorka Alena Dernerová a Nadační fond proti korupci.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Hrochová odkázala na dřívější vyjádření ministryně, kde Válková uvedla, že si vzala do konce října čas na rozmyšlenou. Podle mluvčí Válková, která je nyní v zahraničí, sbírá podklady, registruje výzvy, ale chce si věc promyslet. V prohlášení dnes uvedla, že obavy senátorů a iniciativ "vnímá stejně jako všechny další informace v této věci, které si ověří a zváží ve všech souvislostech. Po jejich pečlivém vyhodnocení přijme rozhodnutí v průběhu listopadu".

Podle Němce má Sváček kontroverzní minulost, udržoval kontakty s lidmi, kteří jsou zapojeni do klientelistických vazeb a lhal o své minulosti v komunistické straně. Iniciativě vadí i to, že Sváček v minulosti působil jako poradce prezidenta Václava Klause. "Není náhoda, že je stále protežován. Říká se o něm, že je ochoten jít na ruku," poznamenal Němec. Iniciativy se obrátily také na soudcovskou unii, která by podle nich měla stanovit pravidla a nároky na budoucí soudce.

Sváček už dříve kritiku odmítl, dnes ČTK odkázal na nedávný rozhovor pro deník Právo. V něm uvedl, že se členstvím v komunistické straně netajil. Odmítl také vazby na lidi z klientelistických kruhů. Za kritikou politiků a iniciativ vidí reakci na jeho dřívější působení v čele Městského soudu v Praze. "Ve funkci předsedy soudu bylo mojí povinností chránit soudce od vnějších tlaků. Přitom jsem se střetával s mnoha lidmi a mnohdy i politiky, kteří měli pocit, že soudní rozhodnutí není nebo nebylo vydáno podle jejich představ. Musel jsem vždycky nezávislost soudců hájit. Udělal jsem si tím spoustu nepřátel. Někteří z nich mi to v současné době prostřednictvím různých institucí vracejí," řekl.

Prezidentka soudcovské unie Daniela Zemanová uvedla, že unie minulý týden schválila změnu stanov, na základě které by se měl nově etický soud unie zabývat i otázkou slučitelnosti poradenských činností soudce pro různé subjekty, včetně prezidenta republiky. K jednotlivým kandidátům se podle Zemanové unie nevyjadřuje, v případě Sváčka pouze uvedla, že pokud výběrové řízení bylo podle stanovených pravidel, je nutno jeho výsledky respektovat.

Sváček podle dřívějších informací médií zvítězil ve výběrovém řízení na post místopředsedy Vrchního soudu v Praze pro trestní úsek. Sváček byl v letech 1999 až 2013 předsedou Městského soudu v Praze, pak se stal soudcem vrchního soudu. Dvakrát byl nominován do funkce ústavního soudce, ale Senát se v obou případech postavil proti.