Oslavy 70. výročí Dne D, jak je spojenecké vylodění nazýváno, se Putin 6. června zúčastní spolu s Obamou, Hollandem či německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jeho účast dnes potvrdil velvyslanec Ruska ve Francii Alexander Orlov ve vysílání televizní stanice BMF poté, co francouzský prezident vyslal směrem k Moskvě vstřícná slova. "Řekl jsem Vladimiru Putinovi, jako zástupci ruského lidu, že je na ceremonii vítán," uvedl Hollande.

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian prohlásil, že nepozvat Putina na oslavu této akce by byla historická urážka. Tehdejší sovětská armáda se společně s americkými a britskými vojsky podílela na porážce nacistického Německa.

Rusko v současnosti čelí sankcím Západu za anexi Krymu a kvůli rostoucímu napětí na východě a jihu Ukrajiny. Pro obě strany budou oslavy v Normandii první příležitostí k přímému kontaktu na nejvyšší úrovni od vypuknutí krize. Bílý dům však separátní schůzku Obamy s Putinem neplánuje. Podle agentury AFP to dnes uvedla mluvčí Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová.

Pozvánku dostal Putin den poté, co apeloval na proruské separatisty ve východoukrajinských oblastech, aby tento víkend nepořádali plánovaná referenda o odtržení od Ukrajiny. Povstalci to odmítli. Moskva opakovaně tvrdí, že separatistické akce na Ukrajině nijak vojensky nepodporuje a že napětí je pouze důsledkem obav o bezpečnost rusky mluvících obyvatel země.

Spojené státy zatím nijak nezmírnily ostrou rétoriku namířenou proti aktivitám Kremlu vůči Ukrajině. Náměstek amerického ministra zahraničí William Burns dnes během návštěvy kazašské metropole Astany prohlásil, že Rusko se vydalo na "nebezpečnou a neodpovědnou cestu". USA a jejich spojenci podle něj budou stupňovat tlak na Moskvu až do chvíle, než změní přístup ke Kyjevu.

"Nevyhledáváme konfrontaci s Ruskem... ale dokud bude Rusko pokračovat po současné nebezpečné a neodpovědné cestě, budeme pokračovat s našimi mezinárodními partnery v uplatňování stabilně rostoucího protitlaku," uvedl Burns po setkání s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem. Zda Putinova slova o potřebě odložit separatistická referenda jsou známkou zmírnění ruských postojů, se podle Burnse teprve uvidí.