"Sejít s námi by se chtěla, tak uvidíme, jak to dopadne," řekl telefonicky ČTK Rouček, podle něhož europoslanci s opoziční vůdkyní zatím žádný termín domluvený nemají. V pondělí by každopádně měli jednat s novým předsedou parlamentu Oleksandrem Turčynovem, který dnes převzal i prezidentské pravomoci.

Evropští poslanci se dnes v Kyjevě setkali se zástupci protestních hnutí a večer je čeká večeře s předáky donedávna opozičních stran. "Naším cílem je získat co nejvíce informací od lidí, kteří na Ukrajině rozhodovali nebo do budoucna rozhodovat budou," poznamenal Rouček k cílům cesty.

Zdůraznil, že europoslanci se během nynější "krizové mise" chtěli setkat rovněž se sesazeným prezidentem Viktorem Janukovyčem a zástupci jeho Strany regionů, v současné nepřehledné situaci to prý ale zatím není možné. "Strana regionů samozřejmě zastupuje miliony lidí a dá se očekávat, že tito lidé nebudou volit strany typu Vlast, UDAR, Svoboda. Chceme zjistit, kdo bude tyto voliče ve středu, na jihu a na východě země zastupovat," popsal náplň programu český zastupitel v EP. "Chceme, aby se Ukrajina nevydala na cestu rozpadu."

Hrozba rozdělení země je podle Roučka na Ukrajině stále reálná a vše bude záležet na schopnosti opozičních sil najít společnou řeč se zástupci rusky mluvících regionů na jihu a východě státu. "Pokud nebude dialog, shoda, kompromis, tak se obávám, že může dojít k nejhoršímu," upozornil europoslanec za ČSSD.

Skeptický je rovněž ke schopnosti dosud opozičních uskupení udržet společný kurz a také k tomu, že by Evropská unie poskytla Ukrajině finanční pomoc, jež by odvrátila hrozbu bankrotu země a nahradila půjčku Ruska ve výši 15 miliard dolarů (300 miliard korun). Tu v prosinci Janukovyč domluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Moskva ale uvolnila jen první tři miliardy dolarů a další pomoc v reakci na dění v sousední zemi zastavila.

Delegace 12 europoslanců vedená předsedou zahraničního výboru EP Elmarem Brokem dorazila do Kyjeva v sobotu a setrvá tam do pondělí. Je to už její druhá cesta na Ukrajinu, naposledy tu europoslanci byli koncem ledna.