Evropská komise už v minulých dnech dala najevo jasné znepokojení z vývoje v Kyjevě, kde si v týdnu střety mezi protivládními demonstranty a policií vyžádaly několik mrtvých. Barroso vyzval ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče k ukončení násilí a obnově skutečného dialogu s opozičními skupinami.

Předseda Evropské komise ve středu také hovořil o tom, že EU nyní vyhodnocuje možné důsledky vývoje v zemi na vztahy Kyjeva a osmadvacítky. Podle unijních diplomatů však v této chvíli není na stole, přes politická vyjádření z některých unijních zemí, možné zavedení sankcí proti představitelům Janukovyčovy administrativy. Unie se podle nich nyní především snaží skutečně přispět k zahájení dialogu mezi znepřátelenými skupinami.

Postoj Bruselu dnes v Kyjevě tlumočí eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Na příští týden je naplánována cesta šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonové; na Ukrajinu se chystá také delegace poslanců Evropského parlamentu.

Ruští představitelé přitom EU opakovaně obvinili z vměšování se do vnitřních záležitostí Ukrajiny. Demonstrace tam totiž před časem začaly po rozhodnutí prezidenta Janukovyče zmrazit jednání s EU o podpisu už dohodnuté přístupové smlouvy a soustředit se na spolupráci s Moskvou. Mnozí evropští politici své sympatie k opozici neskrývali a někteří z nich protivládní demonstrace navštívili či na nich přímo vystoupili.

"Nebude to obvyklý summit, bude specifický, o specifických tématech," řekl dnes novinářům mluvčí komise Bailly.

Jiný je už formát tohoto v pořadí 32. podobného setkání. Místo dvou dnů a mnoha schůzek velkých delegací obou stran se má za dvě až dvě a půl hodiny uskutečnit "strategická debata" na nejvyšší úrovni o zásadních tématech spolupráce evropského bloku a Ruské federace.

Kromě Barrosa, Van Rompuye a Putina by se schůzky měli zúčastnit Ashtonová a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

"Máme mnoho společných zájmů, což nás posouvá ke společné konstruktivní práci. Ale je nicméně mezi námi také mnoho rozdílů, které je potřeba probrat a vyjasnit," prohlásil dnes ke schůzce Van Rompuy. Barroso zase podotkl, že summit by měl konsolidovat vzájemné pochopení a strategickou důvěru mezi EU a Ruskem.

Podle Baillyho mají lídři hovořit o podstatě a směru vzájemného strategického partnerství. "Předpokládá se diskuse, o níž doufáme, že bude přímá, jasná a nad tématy společného zájmu," řekl mluvčí. Půjde tak o otázky regionální integrace a sousedských vztahů, kam bude zřejmě formálně patřit právě ukrajinské téma.

Mluvit se má o obchodní problematice v souvislosti s ruským členstvím ve Světové obchodní organizaci, ale také o lidských právech a základních svobodách. Moskva před olympiádou v Soči čelí kritice za zákony o nevládních organizacích či za omezování práv homosexuálů.

Dalšími tématy budou nepochybně otázky "velké" globální politiky, tedy vývoj v Sýrii a jednání o íránském jaderném programu.