USA a Rusko, tedy státy, které stojí na opačných stranách syrského konfliktu, se už loni na jaře shodly na tom, že v ženevských mírových jednáních je třeba pokračovat. Konferenci zvanou Ženeva 2 svolala OSN jako už druhé setkání tohoto druhu, předchozí jednání se konalo v roce 2012.

Dnešní diskuse obou státníků věnovaná Sýrii byla "zevrubná", uvedl Kreml bez dalších podrobností. Putin a Obama se zabývali i řadou dalších aktuálních otázek včetně kontroverzního íránského jaderného programu. "Výměna názorů se týkala také dalšího rozvoje rusko-amerických vztahů s důrazem na spolupráci v obchodní a hospodářské oblasti," uvádí se ve zprávě ruské prezidentské kanceláře.

Obama a Putin jednali také o tom, jak nejlépe zajistit, aby zimní olympijské hry v Soči byly bezpečné, uvedl Bílý dům. USA podle prohlášení nabídly Rusku plnou pomoc při zajištění bezpečnosti her. Žádné bližší informace však Bílý dům neposkytl.

O nabídce pomoci Rusku dnes informovala také americká armáda. Podle mluvčího Pentagonu v případě potřeby mohou být Rusům k dispozici letecké i námořní síly, mimo jiné dvě námořní lodě v Černém moři. Americké ministerstvo zahraničí už dříve doporučilo svým občanům jedoucím na olympiádu, aby dbali na svou bezpečnost vzhledem k možným teroristickým hrozbám, kriminalitě a nejisté lékařské péči. Útoku radikálů se obávají i ruské úřady.

jas irl šeb