Deset skladeb z pera Hlavsy, Vratislava Brabence a Pavla Zajíčka vzniklo na počátku 80. let, o něco později původní nahrávka vyšla v Kanadě. Na symfonické podobě začala skupina s Filharmonií Brno pracovat před třemi lety.

"Plastic People už dříve uvedli orchestrální verze svých zásadních děl z konce 70. let Jak bude po smrti a Pašijové hry velikonoční. Teď tedy logicky došlo na třetí a poslední dokončenou práci skladatelsko-textařského tandemu Milan Hlavsa - Vratislav Brabenec, koncertně předtím zahranou jen jedenkrát, 15. března 1981," uvedl manažer kapely a producent alba Jiří Pichl.

Orchestrální podoba Co znamená vésti koně měla premiéru v Brně v roce 2014 a hudebníci ji ještě zopakovali v pražském Divadle Archa. Následující rok se Plastici s Filharmonií Brno k projektu vrátili a 17. listopadu 2015 zahráli program v brněnském Sono Centru u příležitosti oslav státního svátku, kdy také vznikla nahrávka.

Oproti koncertům v roce 2014 nastaly personální změny: dirigentem byl Pavel Šnajdr, skupinu posílil hostující violoncellista Josef Klíč a vystoupení se už nezúčastnili dlouholetí členové undergroundové legendy Jiří Kabeš a Joe Karafiát. Později se oba rozhodli pokračovat v jiné sestavě, která k tradičnímu názvu skupiny připojuje dovětek New generation.

Do Brna v sobotu míří sestava The Plastic People of the Universe s Josefem Janíčkem, Vratislavem Brabencem, Jaroslavem Kvasničkou, Johnnym Judlem jr. a Davidem Babkou.