Režisér Jelínek zvolil při vlastní dramatizaci netradiční přístup k dobře známé látce. Pohlíží na Vinnetouův příběh očima indiánek, které nejprve Vinnetoua vychovaly a teď čekají u ohně, až se jejich muži vrátí z boje.

"Vinnetua hrajeme proto, že je to vzor. Dlouho jsem přemýšlel, jestli existuje nějaký absolutní hrdina, postava, která nemá žádné, byť drobné negativní vlastnůstky. Hrdinové nejsou. A přitom je tolik potřebujeme! Proto hrajeme o čestném, statečném a neomylném rudém gentlemanovi-Vinnetouovi," uvedl v tiskové zprávě Jelínek.

"Jediné, co tomu chlapíkovi trochu chybí, je humor, tak jsme si dovolili mu ho trochu dodat," doplnil režisér.

V rolích indiánských žen se představí téměř celá dámská šatna Divadla Polárka plus hostující Monika Jelínková, Růžena Dvořáková a Anna Hřebíčková. Vinnetoua hraje nejnovější posila souboru Jaroslav Tomáš.

Jelínek má na repertoáru Divadla Polárka muzikál pro celou rodinu Cirkus unikum, Pohádky 1000+1 noci pro děti od tří let a letošní Taneční hodiny pro malé a ještě menší neboli Tančírnu. Stejně jako ostatní Jelínkovy inscenace bude mít i Vinnetou výraznou hudební složku. Autorem je David Smečka, který se zároveň představí v roli Old Shatterhanda.